West Ham
Foto: John Seb Barber, CC

Finnes det en Premier League-klubb som lider under et verre vanstyre enn West Ham? Hammers-fansen virker ikke å tro dét…

West Hams 0-3 for Burnley fikk ekstra oppmerksomhet da supportere tok seg inn på banen for å demonstrere. En planlagt marsj i forkant av oppgjøret ble avlyst, da Real West Ham Fans Action Group – for øvrig tidligere medlemmer av hooligan-grupperingen ICF – ble bedt om å avstå av klubbens ledelse. West Ham United Independent Supporters Association valgte derimot å marsjere, med påfølgende drapstrusler som resultat.

For et rot. West Ham-fansen kjøpte lovnader om en lys fremtid da de vinket farvel til elskede Boleyn Ground. I stedet har virkeligheten vist seg å være et mareritt.

Londons Olympic Stadium er ikke overraskende sub-optimalt som fotballarena. Fansen sitter altfor langt unna banen, noe som man kan forvente når stadion er designet for friidrett. Da Tottenham foreslo å overta anlegget tilbake i 2012, lå det i forslaget at de rev hele bygget og deretter reiste et nytt fotballstadion. Inkludert i tegningene som Spurs presenterte, fant man også lovnader om bygging av et eget friidrettsmekka et annet sted. I etterpåklokskapens lys fremstår det som en fornuftig løsning.

I så måte må West Ham bare håpe at de høye herrer innen britisk friidrett velger å gjøre Commonwealth Games-stadionet i Birmingham til nasjonens nye hjem. Bare slik kan østkant-laget forta de nødvendige endringene på London Stadium. Siden Commonwealth Games ligger fire år unna, vil fremdriften være treg. For West Ham er en klubb med mange andre problemer.

West Hams kongstanke var at ved å skaffe seg en storstue på billigsalg, ville klubben automatisk bli forvandlet til en attraktiv arbeidsgiver i overgangsmarkedet. Det har ikke helt blitt som planlagt, og pengene de har blåst har hovedsakelig gått til aldrende spillere.

Speidervirksomheten og rekrutteringsprosessene i West Ham ligger lysår bak andre Premier League-klubber. Valget om å erstatte Slaven Bilic var tilsvarende en beslutning basert på gammeldags tankegang. David Moyes var beint frem heldig som fikk en ny mulighet i Premier League, etter å ha ledet Sunderland ned forrige sesong. Igjen var det innsatsen som Everton-trener som ga hyre. En klubb han forlot for fem år siden.

Med en giftig atmosfære i klubben, ser det stadig mer trolig ut at Moyes atter igjen kan rykk ned. West Ham befinner seg fattige tre poeng over den fryktede nedrykksstreken, til tross for et habilt spillermateriell. Det skal imidlertid bli en solid oppgave for Moyes å holde spillerne fokusert på tross av supporternes sinne.

Avgjørelsene som har ført West Ham inn i uføret, skal tilskrives eierne David Gold, David Sullivan og vise-styreformann Karen Brady. Hammers-fansen har fått nok av vanstyret, men må etter alle solemerker finne seg i at trioen ikke forsvinner i nærmeste fremtid.

For hvem vil vel kjøpe West Ham som ståa er? Med problemer både på og utenfor banen. Supporterne har all mulig grunn til å føle seg lurt. Men, dersom de ønsker endring må de jobbe med de nåværende eierne heller enn å tvinge dem bort.