WBA
Foto: The Stadium Guide, CC

Crystal Palace, Everton, Leicester, Swansea og West Ham er alle på oppadgående etter trenerbytter denne sesongen. West Bromwich venter imidlertid på et løft etter ansettelsen av Alan Pardew…

The Baggies har ikke vunnet en eneste kamp siden august – en kamprekke som teller 20 oppgjør. Når vi tar i betraktning at både den forrige treneren Tony Pulis, og den nåværende, har ledet klubber til plasseringer på øvre halvdel tidligere, er det med andre ord ikke treneren som er problemet. I alle fall ikke den eneste utfordringen.

Det betyr på ingen måte at Padrews forgjenger skal holdes skyldfri. Under ledelse av Pulis har West Bromwich bygd en spillerstall så vidt ubalansert og ubrukelig, at det må en kjempeinnsats til i januarvinduet. Hvis ikke spiller the Baggies Championship-ball kommende sesong.

Mens de fleste trenere er på jakt etter offensive backer, var ikke Pulis fremmed for å sende utpå fire midtstoppere. Lenger frem på banen var problemet Pulis’ hang til å handle inn defensive midtbanespillere. Slike som gjerne er ypperligere murbrekkere, men desto dårligere til å skape sjanser for lagkameratene.

Ikke slik å forstå at det ikke finnes kreative fibre på the Hawthorns. Problemet er bare at spillere som Nacer Chadli, James Morrison og Matt Phillips alle har vært ute med skader. Resultatet har vært en ellever fullstendig blottet for kreativitet.

Pardew trenger å handle offensive bein. Det kan innebære salg av spillere før nye kommer inn, men både forsvarere og defensive midtbanespillere kan fint avhendes uten risiko. Jonny Evans ligger i så måte godt an til å forsvinne. Manchester City la inn et bud så sent som i sommer, og Manchester United hevdes også å være interessert. Midlands-klubben kan komme til å innkassere så mye som £30 millioner for nord-iren – en ypperlig sum for en spiller som nettopp har rundet 30.

Dersom pengene brukes smart, kan disse pengene hjelpe West Bromwich til overlevelse. Spesielt dersom de også henter et par leiesoldater. Selv om det er en evighet siden sist WBA gikk av banen som seierherrer, gir de seneste resultatene grunn til forsiktig optimisme.

Med Pardew på sidelinja har laget knepet nyttige poengdelinger mot Liverpool, Everton og Arsenal, og de var uheldige som tapte for West Ham i midtuka. West Bromwich var det beste laget i kampen mot Østkant-klubben. Den andre kampen i løpet av tre dager – mot et uthvilt West Ham – ble trolig tungen på den berømmelige vektskåla.

Det er lett å hevde at West Brom er så godt som klare for nedrykk. Men, den nedre halvdelen av Premier League-tabellen er så vidt jevn at de fortsatt har muligheter for overlevelse. Overgangsvinduet er kanskje viktige for Pardew & Co enn noen andre klubber. Og hvis den tidligere Newcastle-treneren lykkes i spillermarkedet, kan han snu skuta.