Harry Kane
Foto: enviro warrior, CC

Etter mange år med spekulasjoner og debatt, ser det endelig ut til å ligge an til vinterpause også i engelsk fotball…

The Times har rapportert om at en vinterpause vil bli introdusert i februar 2020. Det vil gi Premier League-spillerne to uker med hvile. For å rydde plass til pausen, har FA Cupens 5. runde blitt flyttet til midtuka, samtidig som omspill fjernes.

I motsetning til de fleste ligaer, som stenger butikken fullstendig, har Premier League kommet opp med en innovativ idé. Forslaget sørger nemlig for at det spilles kamper også i pausen, og la oss tippe at rettighetsinnehaverne jubler. For så vidt supporterne også.

Premier League-hvilen er relativ. Fem kamper spilles den ene helgen, mens de resterende fem går av stabelen den påfølgende. Dette garanterer at hver klubb for 13 dager uten kamp. Det at det var FA som måtte kompromisse for å få i stand pausen, viser hvor viktig de anser det å være også for landslaget. Premier League kunne klart dette helt på egenhånd, dersom de hadde redusert antallet lag i øverste divisjon til 18 – som tross alt var meningen da Premier League ble født. Alternativt kunne det samme vært oppnådd gjennom endringer i Carabao Cup, men Football League nektet.

Dersom det engelske landslaget skal tjene på å følge i fotsporene til Bundesliga, La Liga og Serie A, må de imidlertid begrense mulighetene for at klubber kan arrangere vennskapskamper i vinterpausen.

For Premier League-klubbene – spesielt gigantene – vil bli tilbudt enorme pengesummer for å fly verden rundt for å spille betydningsløse kamper. De fleste er grådige nok til å foretrekke penger fremfor muligheten til å hvile. Bare se på hvordan lagene behandler sommerferien.

Til tross for at trenerne konstant klager over at kampene kommer tett som hagl, reiser klubbene til de fjerneste kontinent så snart Premier League-sesongen er vel overstått. Bare for å spille vennskapskamper.

I sesongoppkjøringen er det om mulig enda verre. Mens det tidligere var vanlig for engelske klubber å ta turen til Skandinavia – for å møte lag som var midt i egen sesong – vender de nå snuta mot Amerika, Asia eller Australia. På menyen står lukrative oppgjør mot andre lag ute av form.

En pause før den nye Premier League-sesongen tar til er en god idé, som kan slå positivt ut for både engelske klubber i europacupene og landslaget. Men, det er uten verdi dersom man ikke setter foten ned for de samme klubbenes anledning til å arrangere egne vennskapskamper. Motivasjonen er penger, så kanskje heftige bøter må til for å få poenget til å synke inn?