Arsenal
Foto: Lloyd Morgan, CC

For en trener som har voktet Arsenals penger som sin egen lommebok, virker Arsene Wenger plutselig uten tanke for at Gunners-stallens verdi faller raskt…

Årsaken ligger å finne i det faktum at en rekke spillere er inne i sitt siste kontraktsår. Emirates-klubben har hele seks spillere på utgående kontrakt, en liste som inkluderer noen av lagets største stjerner.

Selv om den utlånte Joel Campbell, den permanent skadede Santi Cazorla og 33 år gamle Per Mertesacker kanskje ikke fortjener nye avtaler, er det tre andre navn som volder Arsenal-fansen hodebry.

Arsene Wenger brøt overgangsrekorden ved to anledninger for å hente Mesut Özil og deretter Alexis Sanchez til Nord-London. Nå styrer duoen mot sommer-exit, uten at Arsenal kan kreve et eneste pund. Det er på det rene at ingen av dem ønsker å bli værende, og spørsmålet er hvorvidt en annen klubb vil forsøke seg allerede i januarvinduet. Det vil i det minste gi Arsene litt igjen av investeringen.

Det er en underlig situasjon for en klubb av Arsenals størrelse. De betalte over £80 millioner for duoen, og kan må miste dem uten å sitte tilbake med noe som helst. Hvorfor ble ikke dette tatt hånd om for et år siden? Eller tidligere, for den del? Arsenal skulle krevd at spillerne signerte nye kontrakter eller finne seg i å bli solgt for en pris som reflekterer markedsverdien deres. Pengene kunne man deretter brukt til å investere i nytt spillermateriell.

En annen herremann som kan komme til å forsvinne til sommeren, er Jack Wilshire. Midtbanespilleren har et fryktelig rulleblad hva angår skader, men 26-åringen har nettopp spilt seg inn i startelleveren igjen hvor han til alt overmål har imponert. Mannens fysiske form gjør at en langtidskontrakt er risikable saker for enhver klubb, men det vil ikke overraske om Chelsea, Liverpool eller Manchester United skulle mene at han er verdt å plukke opp på free transfer.

Det verste er at Arsene Wenger kan befinne seg i samme posisjon om et år tid (såfremt franskmannen fortsatt er Gunners-trener). Hele 10 spillere har kontrakt med utløpsdato i 2019; inkludert klubbens to målvakter Petr Cech og David Ospina, Olivier Giroud, Nacho Monreal, Theo Walcott, Danny Welbeck og kanskje mest bekymringsverdig sett fra et økonomisk ståsted; Aaron Ramsey.

For hver dag som går blir Arsenal-stallen mindre verdt. Akkurat hvorfor en klubb som ga en 68 år gammel Wenger en ny toårskontrakt i mai, ikke anser det som god butikk å sikre fremtiden og verdien til de beste spillerne, er et mysterium. Hva som derimot ikke er til å lure på, er at Arsenal styrer mot trøbbel.