Manchester United hadde mulighet til å ta grep tidligere denne sesongen. Resultatet kunne vært at de endte opp med å vinne noe. I stedet valgte de å beholde Jose Mourinho…

0-0 i hjemmekampen mot Crystal Palace lørdag betyr at United tapte ytterligere terreng til rivalene. Rødtrøyene befinner seg allerede syv poeng bak topp fire-lagene, og hele 14 bak byrivalen City.

Manchester United kan i alle fall glemme ligagullet også denne sesongen, og det er vanskelig å se for seg at Jose & Co klokker inn til Champions League-plass. For det er fem andre fotballstormakter i engelsk fotball om dagen – lag som leverer stødig. Mourinho kan meget vel bli sittende frem til sesongslutt nå. Men, finnes det noen vei videre for portugiseren og klubben? United ligger godt an i Champions League-gruppa de befinner seg i, men idéen om at dette laget skal vinne hele turneringen er dagdrømmeri. FA Cup-troféet er selvsagt ikke delt ut ennå, men det reddet eksempelvis ikke Louis van Gaal fra sparken.

Dersom de høye herrer på Old Trafford velger å beholde Mourinho inntil videre, har de i det minste god tid på seg til å vurdere hvilken manager-type de ønsker. I en helg hvor Tottenham slo Chelsea 3-1 fremstår Mauricio Pochettino som den ideelle kandidaten. Mens Mourinho konstant klager over mangelen på midler til spillerkjøp – og forteller hele verden at det er umulig å hamle opp med Manchester City – setter Pochettinos prestasjoner med Spurs ting i perspektiv.

Tottenham var den eneste klubben i Premier League som ikke hentet en eneste spiller i sommerens overgangsvindu. I tillegg har stallen vært utslitt etter Verdensmesterskapet i Russland, med dertil hørende skader. Klubbens nye arena er fremdeles uten dato for innflytting, og laget har vært nødt til å spille brorparten av kampene på bortebane. Man kan bare forestille seg hvordan Mourinho ville reagert på de samme utfordringene. Pochettino, derimot, virker alltid å finne løsninger på problemene.

I seieren over Chelsea, stilte Tottenham med 20-åringen Juan Foyth i midtforsvaret, og den mye kritiserte Moussa Sissiko på midtbanen. For Mourinho hadde slike kompromisser vært de perfekte unnskyldningene for hvorfor laget ikke vant. Pochettino har på sin side skapt et miljø hvor unge spillere kan blomstre, mens de som tidligere har vært avskrevet – som Sissiko – plutselig finner sin hylle.

Tottenham-treneren er Mourinhos perfekte motgift. Både med tanke på atmosfæren på Old Trafford, og fotballen han forfekter. Hvorvidt han kan lokkes bort fra Spurs er et annet spørsmål. Om United må se seg om etter en ny manager, må en Pochettino-kopi være førsteprioritet.