Manchester City
Foto: Agnieszka Mieszczak, CC

I et hektisk, og uvanlig produktivt overgangsvindu, var det et par handler som gikk under radaren. Det kan vise seg å være et tegn på et stort problem i engelsk fotball…

Ademola Lookman forflyttet seg til RB Leipzig fra Everton, hvor han skal spille for Bundesliga-klubben ut sesongen. Det var en overgang som overrasket selv Everton-manager Sam Allardyce – hvis trener uttalte at han ville overtale spilleren til å gå på lån til et annet lag. En klubb som ville være fordelaktig for utviklingen hans. Derby County passet åpenbart ikke inn i Lookmans planer, og er hvorfor han befinner seg i Leipzig.

Det eneste overraskende med Lookmans avgjørelse, er at Allardyce ikke forstår spillerens beveggrunner. Lookman har allerede spilt i the Championship med gamleklubben Charlton, og var ikke lysten på en retur til Englands nest øverste nivå. Han gikk til Everton for å spille toppfotball, og Leipzig gir ham muligheten som moderklubben ikke er i stand til.

Som om ikke beslutningen allerede var grunngitt bra nok fra før. Lookman kom inn som innbytter i lørdagens kamp mot Borussia Mönchengladbach. Etter å ha kjørt slalom gjennom motstanderforsvaret, satte han inn et sent seiersmål.

RB Leipzig er en klubb tuftet på å gi unge talenter muligheten. Bundesliga-kometen befinner seg i skrivende stund på tredjeplass i Bundesligaen, og det er lett å se hvorfor Lookman ønsket seg dit. 20-åringen ønsker å bygge seg et navn i en av verdens fremste ligaer, heller enn å jobbe for Derby-opprykk eller slite Everton-benken.

En annen ung engelskmann som har tatt turen bort fra engelsk ball i løpet av januarvinduet, er Marcus McGuane. 19-åringen hadde to A-lagsopptredener for Arsenal å vise til, og lå an til et utlån til skotske Rangers. Det var før Barcelona meldte sin interesse for U19-spilleren.

McGuane fikk sin debut for Barcelona B i den spanske 2. divisjonen denne helgen. Med kun seks måneder igjen av den nåværende Arsenal-kontrakten, hadde McGuane angivelig 30 europeiske klubber som var interesserte. Den defensive midtbanespilleren gjorde klokt i å gå til en klubb som umiddelbart tilbyr spill på et godt nivå. Ikke minst har han også en klar vei inn i førstelagsstallen dersom han viser seg god nok.

Stadig flere unge, engelske spillere velger å forsøke lykken på kontinentet. Da Lookman fant nettmaskene lørdag, satt forsvarerne Mandela Egbo og Reece Oxford på Borussia Mönchengladbach-benken. Chris Willock banen på sin side vei for McGuane, da han forlot Arsenal til en annen gigant forrige sommer – nærmere bestemt portugisiske Benfica.

Så har vi Jadon Sancho. Den vel ansette 17-åringen tok farvel med Manchester City for å spille for Borussia Dortmund. Stjerneskuddet har allerede seks kamper å vise til i Bundesliga-sammenheng. Når Premier League-klubben har så vidt mye penger at de foretrekker etablerte stjerner fremfor egne talenter, er det bare naturlig at de flytter på seg for å fortsette karrieren.

Nå som England er både regjerende U17 og U20-Verdensmestere er det vel så forståelig at toppklubbene i Europa kjenner sin besøkelsestid. Brexit kan vel og merke sette en stopper for denne trenden, dersom det blir vanskeligere for engelske klubber å hente utenlandske spillere. For øyeblikket er det derimot et gryende fenomen, og noe som bare vil gagne det Englands landslag.