Gareth Southgates seneste landslagsuttak sender et utvetydig budskap til unge spillere. Sørg for å spille førstelagsfotball…

Englands sjef plukket tre unggutter uten tidligere landslagserfaring. James Maddison (21), Mason Mount (19) og Jadon Sancho (18). Trioen har tatt modige valg for å få regelmessig spilletid, og samtlige har blitt belønnet rundhåndet.

Les også: James Maddison skulle vært i landslagstroppen

Maddison gikk gradene i Coventry Citys akademi, og spilte i League One som 17-åring da han ble fotfulgt av storklubbene i Premier League. Snarere enn å hoppe på det første og beste – for så å forsvinne inn i U23-glemselen – valgte han Norwich. Deretter ble han lånt tilbake til Coventry slik at han kunne fortsette utviklingen.

Fotballutdanningen fortsatte i Skottland med låneopphold i Aberdeen. I 2017 fikk han endelig debuten for the Canaries, noe han svarte på med 14 scoringer. Ikke til å undre seg over at stjerneskuddet ble omtalt som en av divisjonens beste spillere. Premier League banket atter igjen på døra, og denne gangen valgte Maddison Leicester – en klubb hvor han kunne gå inn i førstelaget, heller enn å friste tilværelsen som stallfyll.

Les også: Engelske unggutter må ta sjanser

Mount er en av de mest talentfulle spillerne som Chelseas bejublede akademi har produsert. Det er imidlertid en kjensgjerning at det er kronisk vanskelig for unge spillere å slå igjennom på Stamford Bridge. I likhet med en rekke akademispillere har Mount blitt sent på utlån. Uvanlig nok har han prestert så vidt godt som leiesoldat at han har blitt tatt inn i landslagsvarmen som tenåring.

Fjoråret ble tilbragt i Vitesse – hvor han muligens var den beste, unge spilleren i Eredivisie med 14 scoringer og ti målgivende pasninger. Mens en divisjonskollega forsvant til italienske Roma denne sommeren, måtte Mount ta til takke med en langt mindre glamorøs overgang til Derby. Men, det har vist seg som en smart beslutning.

Mount har nemlig kjapt etablert seg som en viktig brikke i et opprykksjagende Derby – et lag som sendte Manchester United ut av Ligacupen. The Rams trenes av Frank Lampard, og det er ikke vanskelig å forestille seg at Chelsea-legenden kan komme til å returnere til Vest-London-klubben før eller senere. Mount kan meget vel har gjort seg til venns med en trener han møter igjen ved en senere korsvei.

Les også: Welbeck må finne seg ny klubb

Den yngste av trekløveret er Jadon Sancho – hvis spiller har imponert i Borussia Dortmund. Sancho var et av de fremste talentene i Manchester City, men han følte seg ikke trygg på at Etihad-klubben kunne gi ham førstelagssjansene han trengte. Da kontrakten var i ferd med å løpe ut, presset han på for en overgang. City nektet vel og merke å selge til en engelsk klubb, men Sancho valgte å flytte til Tyskland.

Den forhenværende City-spilleren har til gode å starte en kamp for Dortmund denne sesongen, men har likevel rukket å notere seg for flere målgivende enn noen annen spiller i Europas toppdivisjoner. Fem assists er fasiten etter kun 124 spilleminutter. Ingen trenger å tvile på at Southgate anser Sancho som en mulig superinnbytter.

Alle disse spillerne har tatt en mer risikabel, mer kreativ karrierevei enn U23-spill for en toppklubb hvor man håper på det beste. Dette landslagsuttaket bør være klar melding ut til spillere som Manchester Citys Phil Foden & Co – de som venter på å få sjansen servert. Dersom du er god nok, er du gammel nok. Men, viktigst av alt: Du må spille.