Et av problemene med internasjonal fotball er hvor lenge man må vente mellom hver turnering…

Foruten finalistene Frankrike og Kroatia har samtlige øvrige VM-deltagere i større eller mindre grad feilet. Følgelig ønsker de å reise kjerringa så raskt som mulig. Normalt må de vente til neste gang de kan få vist seg frem – som i et større mesterskap – hvor det er lett å gjøre de samme feilene igjen.

Coolbet sørger for VM-feber! Sett inn 100kr og få 500kr ekstra å spille for!

De beste europeiske nasjonene blir ofte trukket i EM – eller VM-kvalifiseringsgrupper som i liten grad setter dem på prøve. Fra tid til annen havner de i gruppe med en skikkelig rival, men seedingen sørger normalt for at kvaliken er en formalitet.

Det er et problem når disse kampene er de eneste av betydning mellom turneringene. Du kan arrangere vennskapskamper mot toppnasjonene, men oppgjørene mangler den samme intensiteten du finner i mesterskap eller kvalikoppgjør. Spesielt andreomgangene er kjedelige saker, når et utall bytter finner sted, og man mister rytme og flyt i spillet.

Nettopp fordi privatlandskamper ikke er et godt nok verktøy i forberedelsene til turneringsspill, er UEFA Nations League et svar. Europeiske landslag vil nemlig ikke behøve å vente to år før den neste viktige kampen. Snarere kommer de betydningsfulle møtene veldig snart.

La oss bruke England som et eksempel. Gareth Southgates unge mannskap gjorde sine saker godt, og ble betalt i form av semifinale i VM. De var nær ved å ta seg til finalen, men kunne ikke tukte Kroatias pasningsspill utover i kampen.

Normalt ville trener Southgate ha vært nødt til å se frem mot EURO 2020 for en mulighet til å bevise at han og laget har lært leksa. Europa Nations League løser dét problemet. Nå vil hvittrøyene møte Kroatia to ganger før året er omme – én gang i oktober, og deretter i november.

I Englands gruppe finner vi også Spania – hvis lag stiller med ny trener i Luis Enrique. Den forhenværende Barcelona-manageren ser frem til å bryne seg på to nasjoner som leverte over evne i Russland. England vil dermed få fire kamper mot fremragende pasningsorienterte lag – slike som de gjerne sliter mot. Spania får mulighet til å bygge et nytt lag mens de møter god motstand, og Kroatia kan bevise at VM-innsatsen ikke bare var et blaff.

For elitelandene i League A, vil det være semifinaler og finaler for de fire gruppevinnerne. Den nye turneringen er naturlig nok ikke like prestisjetung som VM eller EM, men den gir nasjonene kjærkomne muligheter til å teste seg selv mellom turneringene. For de som har noe å bevise etter årets Verdensmesterskap kan ikke UEFA Nations League komme kjapt nok.

Coolbet sørger for VM-feber! Sett inn 100kr og få 500kr ekstra å spille for!