I fire av de fem seneste VM har de regjerende mesterne forsvunnet ut av turneringen allerede i gruppespillet…

Onsdag fulgte Tyskland i fotsporene til Spania, Italia og Frankrike. Vi snakker selvsagt om ydmykelsen det er å forsvinne ut av et VM ved første hinder, som regjerende mestere. Et problem ved alle disse lagene – inkludert Tysklands nåværende tropp – er den naturlige lojaliteten til spillere som har vunnet Verdensmesterskapet tidligere. Selvsagt i håp om at de kan gjenskape fordums storhet.

Coolbet sørger for VM-feber! Sett inn 100kr og få 500kr ekstra å spille for!

Men, på et eller annet tidspunkt må man forvente at leksa er lært. Når VM banker på døra, er du nødt til å plukke de beste spillerne som er tilgjengelig. Da hører det med til jobben som landslagstrener å være brutal. For eksempel å parkere de som har gjort store ting tidligere, men som ikke lenger er i stand til å levere varene.

Tyskland er i så måte som hentet fra læreboka. Alle som fulgte Premier League forrige sesong kunne fortalt Joachim Löw at Mesut Özil ikke hadde noe i et VM å gjøre. Spesielt ikke da Leroy Sane ble utelatt fra troppen, etter en strålende sesong for et gullvinnende Manchester City-lag.

Det tyske laget inneholdt ganske enkelt altfor mange spillere som har passert middagshøyden. Det var tegn til Thomas Müllers nedadgående kurve allerede under EURO 2016, da han ikke maktet å score et eneste mål. I de to etterfølgende sesongene har antallet scoringer for klubblaget Bayern München avtatt kraftig. Foruten scoringene i utklippsboka; nøyaktig hva er det Müller bringer til torgs?

Jerome Boatengs prestasjoner i dette mesterskapet var fryktelige. Etter utvisningen mot Sverige vikarierte Niklas Sule i Boatengs fravær, og 22-åringen virket langt mer patent. Dette var et bytte som skulle ha funnet sted langt tidligere.

Kanskje den godeste Joachim Löw også har fått sitte i stolen for lenge? VM-gull er selvsagt en stor fjær i hatten. Men, for Tyskland – med kun én turneringsseier i løpet av 12 år under Löw – betyr det at spørsmål vil stilles.

58-åringen gjorde en rekke underlige disposisjoner i gruppespillet. Hvorfor valgte Löw å gi Özil og Sami Khedira fornyet tillit mot Sør-Korea etter å ha benket dem i kjølvannet av Mexico-kampen? Hvorfor var Löw så oppsatt på å dytte Manuel Neuer mellom stengene etter at han slet med skader hele forrige sesong – med Marc-Andre ter Stegen tilgjengelig? Og Mario Gomez… hvorfor?

Selv om det garantert smerter, kan det vise seg som en nyttig erfaring for Tyskland å feile spektakulært. Hadde hvittrøyene haltet seg gjennom semifinalene, hadde Löw og mange av de gamle traverne vært å se også i neste EM. Nå har imidlertid Tyskland en ypperlig mulighet til å fortsette ferden med en ny trener. En trener med mindre grunn til å være sentimental når han skal plukke spillere.

Coolbet sørger for VM-feber! Sett inn 100kr og få 500kr ekstra å spille for!