Harry Kane
Foto: enviro warrior, CC

Før sesongstart var det ikke mangel på eksperter og forståsegpåere som mente at Tottenham ville slite ”hjemme” på Wembley. Nå blir situasjonen ansett for å være en mulig fordel…

Etter at en ujevn start på den nye hjemmebanen, fant Spurs seg til rette og begynte å levere varene. Nå som FA Cup-semien spilles på Wembley, og Tottenham har blitt trukket mot Manchester United, hevder enkelte United-fans at Mauricio Pochettinos gutter har en utilbørlig fordel. Følelig krever de samme supporterne at kampen spilles på nøytral bane.

Tottenham hadde en elendig statistikk på Wembley før inneværende sesong. Det er således ingen tvil om at det har hjulpet å spille jevnlig på den engelske landslagsarenaen for å legge problemene bak seg. Nord-London-klubben har slått Arsenal, Borussia Dortmund, Liverpool, Manchester United og Real Madrid på den midlertidige hjemmebanen. Nøkkelen ligger i at Pochettino & Co har fått spillet til å fungere på en større bane.

Selvsagt har det også vært skuffelser på veien. Spurs var ubeseiret på eget gress i den siste sesongen på White Hart Lane, men har opplevd tap for Chelsea, West Ham og Juventus på Wembley. De to sistnevnte nederlagene innebar Ligacup og Champions League-exit henholdsvis.

Så har vi poengdelingene mot motstandere som Burnley, Swansea, West Bromwich og West Ham, hvor Tottenham strengt tatt skulle vunnet. Snarere har ikke hvittrøyene vært i stand til å bryte ned lag som ikke er interessert i å angripe.

Det kan meget vel bli fasiten når Tottenham møter Manchester United i FA Cupen. Jose Mourinho plukket et uvanlig offensivt mannskap i Premier League-oppgjøret på Wembley mellom disse lagene. Spurs grep sjansen begjærlig med 2-0 i en kamp hvor det aldri var tvil om hvor poengene ville havne.

Det vil være overraskende om Mourinho gjøre samme feil to ganger. Mer trolig er det at portugiseren plukker en startellever som skal ligge lavt og tar Spurs på overganger. Ikke minst ville det vært uvanlig hvis ikke den selvsamme Mourinho hadde påstått at Tottenham har en urettferdig fordel av å spille på Wembley. God gammeldags sutring skal igjen påvirke dommeren.

Men, når avspark går, er det Spurs som har presset på seg. Ikke bare må de hanskes med alt snakket om Wembley, men også bevise at de er et lag for de store anledninger. Tottenham har nemlig forsvunnet ut av gullkampen på tampen av de to seneste sesongene.

Tottenham holdes som knepne favoritter til seier over Manchester United, og er priset til 3.25 i odds som FA Cup-vinnere. Manchester United omsettes på sin side til 3.50. Det ligger an til et jevnspilt oppgjør hvor begge lagene kan ta seg videre.

Chelsea er etter alle solemerker finalemotstander for vinneren av Spurs vs United. The Blues er de nye favorittene (2.75) ettersom de forventes å slå Southampton i den andre semifinalen. Fordelen av ”hjemmebane” kan meget vel gå i favør av Tottenham, men enkelt blir det ikke.