Toby Alderweireld
Foto: Cameron Norman, CC

Tottenham har vært i elendig form de seneste ukene. Formsvikten kan tilskrives en rekke nøkkelspilleres fravær…

Toby Alderweireld er i skrivende stund ute. Som tilfelle var også forrige sesong, har Spurs avgitt poeng når den defensive totempælen har vært ute med skade. I teorien bør Tottenham-forsvaret kunne klare seg også uten belgieren. Midtstopperkollega Davinson Sanchez har imidlertid sonet tre kampers karantene, mens midtbaneankeret Victor Wanyama er på skadelista. Og da har Pochettino åpenbart problemer med å finne den rette balansen i laget.

Eric Dier er for all del en habil stopper, og har tilbragt store deler av sesongen i lagets backtreer. Nå som Wanyama ikke er tilgjengelig, har mangelen på en defensiv midtbanespiller gjort Spurs mer sårbare.

Sanchez er nå tilbake i aksjon igjen etter suspensjonen, mens Alderweireld og Wanyama er i trening. Det betyr at hvittrøyene snart er tilbake til normalen igjen. Likevel har den trøblete perioden avslørt en rekke utfordringer som man bør ta tak i. Eksempelvis Alderweireld.

28-åringens kontrakt utløper i 2019. De høye herrer i Nord-London har fremdeles ikke overtalt forsvareren til å signere en forlengelse. Og det er den forhenværende Atletico Madrid-spilleren som sitter med de beste kortene på hånden, etter å ha bevist at han er god nok til å spille for ethvert forsvar. Han kan derfor takke for seg i Tottenham om 18 måneder, og gratis gå til en toppklubb.

Det er således ikke til å undre seg over at han krever et sekssifret beløp pr uke for å bli værende i Nord-London. Kanskje på grunn av alder, men også klubbens strenge lønnsstruktur, vil det være vanskelig å komme frem til en avtale.

Det er imidlertid ikke umulig at lagets resultater i Alderweirelds fravær kan overbevise hierarkiet om at det er fornuftig å gi spilleren lønnsforlangende. For det å miste den belgiske forsvareren ved kontraktsutløp, eller til sommeren allerede, kan forstyrre lagets utvikling.

Suksessen under ledelse den godeste Mauricio Pochettino har vært bygd på et stabilt forsvar, hvor Alderweireld har vært den jevneste og beste. Ikke bare kan man ta for gitt at han selv leverer varene. Han hever også lagkameratene. Det er i så måte ingen overraskelse at landsmannen Jan Vertonghen har hatt sin beste periode på klubbnivå sammen med Alderweireld. Dier og Sanchez virker likeledes å være langt tryggere med Alderweireld ved siden av.

Det å la den 187 cm høye forsvareren gå er et sjansespill. Klubben kan selge ham i sommerens overgangsvindu, og hente inn en erstatter. Det er likevel ingen garanti for at Tottenhams bakre rekker vil fortsette å gjøre sine saker like godt uten. Spesielt ikke siden høyt ansette landslagsspillere allerede har slitt når Alderweireld har vært ute av laget.

Spurs’ opptur har vært tuftet på fornuftige avgjørelser. Det mest fornuftige Tottenham kan gjøre er å sikre seg Alderweireld på langtidskontrakt.