Harry Kane
Foto: enviro warrior, CC

Tottenham Hotspur har annonsert billettprisene i forbindelse med det nye stadionet. Det kan ha stor innvirkning på klubbens fremtid…

Mens Spurs har midlertidig tilhold på Wembley, blir hvittrøyenes nye storstue bygd. Den nye arenaen har en kapasitet på 62.000, hvorav 40.000 av setene selges som sesongkort. Sistnevnte vil gi adgang til lagets samtlige 19 hjemmekamper i Premier League.

Dersom vi sammenligner alle Premier League-klubbene, er Tottenhams sesongkort blant de dyreste i England. De dyreste setene er priset til hele £1995. Siden prisen på Spurs’ nye stadion er beregnet til £1 milliard, sier det seg selv at billettprisene ville bli deretter. Men, selv Tottenham-fansen er overrasket over prisnivået.

Klubben har gjort mye for å sikre at atmosfæren som var rådende på White Hart Lane også blir å finne i det nye stadionet. Setene er tett opp til banen, mens én enkelt terrasse på den ene siden vil skape en vegg av lyd fra supporterne.

Det er selvsagt prisverdig i seg selv. Men, nokså meningsløst dersom fansen som pleide å lage lyd – spesielt de unge og energiske – ikke lenger har råd til å gå på kamp. Det blir som kjent stemning når likesinnede supportere, de som er glade i å synge, kan stå sammen. Spurs gambler på at dette vil skje til tross for at de skrur prisene i været.

Prisøkningen vil utvilsomt også føre til at forventningene skrus i været blant tilhengerne. Dersom Tottenhams trofaste skal betale mest i hele Premier League, vil de også kreve at prisene rettferdiggjøres gjennom suksess. For ikke å glemme: at de beste spillerne betales lønninger som gjør at de blir værende i klubben. Europa League-fiasko og årelang ørkenvandring uten trofé vil ikke lenger aksepteres.

For problemet som oppstår når man behandler fotballfans som kunder, snarere enn som en del av klubben, er at tilhengerne begynner å oppføre seg som kunder. De begynner å stille spørsmål som tilhengere generelt ikke tenker over. Ting som: “Er jeg fornøyd med denne opplevelsen? Representerer dette valuta for pengene?

Tottenham har ikke bare satt billettprisene høyt, men også satt standarden skyhøyt. Det er ambisiøst, og truer det gode forholdet mellom klubb og tilhengere.