Er det noen gang smart å styrke rivalene? Det er debatten som raser blant Tottenham-fansen, nå som Manchester United er de fremste kandidatene til å sikre seg Toby Alderweireld…

Spurs har vært i denne situasjonen tidligere. I fjor sommer solgte de Kyle Walker til Manchester City for £45 millioner – en sum som kan stige til £50 millioner. Walker var en nøkkelspiller for City forrige sesong, da de stakk av med Premier League-tittelen. En kvalitetsspiller på høyreback var hva Pep Guardiola manglet, og Spurs fikset dét problemet.

Coolbet sørger for VM-feber! Sett inn 100kr og få 500kr ekstra å spille for!

Selvsagt var det hele noe mer nyansert enn som så. Walker hadde gjort det klart overfor Mauricio Pochettino at han ønsket å forlate klubben i april 2017 – på et tidspunkt hvor Tottenham fremdeles kjempet om ligagull. Den engelske landslagsspilleren hadde nettopp mistet plassen til Kieran Trippier, og de høye herrer i Nord-London følte de hadde en god nok erstatter.

Om lag 12 måneder senere kan man stille spørsmål om hvor god den avgjørelsen egentlig var. Spurs har vært svakere på backplass etter salget av Walker, og verken Trippier eller nyervervelsen Serge Aurier var overbevisende denne sesongen. På den andre siden har klubben en ung høyreback med potensial til å matche Walker – nærmere bestemt navnebror Kyle Walker-Peters. Beløpet Tottenham sikret seg fra salget i fjor sommer, gjorde dem i stand til å hente Davinson Sanchez – en herremann som nettopp har lagt bak seg en strålende debutsesong. Sanchez kan meget vel vise seg som klubbens dominerende midtstopper det neste tiåret.

Måten Sanchez har utviklet seg på gjør at Tottenham nå føler at de kan selge Alderweireld. Colombianeren spilte like ofte som Alderweireld var ute skadet, og Spurs er nok en gang i en situasjon hvor de allerede har en erstatter for en senior som ønsker å forsvinne.

Alderweirelds representanter skal etter sigende ha krevd £180.000 for at belgieren skal bli værende i klubben. Det er samme lønn som Virgil van Dijk hever i Liverpool. Like fullt kan man ikke med rette hevde at Alderweireld er en spiller av Van Dijks kaliber. På samme tid har skader holdt han ute en mange kamper.

Tottenham-forsvareren runder 30 år neste sesong, og Spurs’ forslag om £130.000 virker mer enn fornuftig alder og fysikk tatt i betraktning. Tottenham er nødt til å øke det generelle lønnsnivået for å beholde gode spillere. Men, skal de først knuse sparegrisen, bør det være for å beholde Dele Alli, Christian Eriksen og Harry Kane.

Bekymringen ligger i at dersom Alderweireld kan komme tilbake i full form, har Tottenham muligens solgt den beste midtstopperen i Premier League. Til et lag som nettopp har sikret seg en plass over dem på tabellen. Et argument for å tillate et salg, er at Manchester United allerede har et ypperlig forsvar – slik at Alderweireld ikke vil heve laget på samme måte som Walker gjorde med City. Det er imidlertid vanskelig å si seg uenig i at Alderweireld ikke er en oppgradering sammenlignet med spillere som Phil Jones og Chris Smalling.

Den største risikoen er kanskje hvis Manchester United gjør som rivalene City gjorde denne sesongen – nemlig, at de går hen og vinner Premier League-tittelen. Dersom to spillere forsvinner fra Tottenham, for så å vinne troféet hvittrøyene jakter på, vil sende et klart budskap til de gjenværende spillerne. Nok en gang bedriver Tottenham et skyhøyt spill.

Coolbet sørger for VM-feber! Sett inn 100kr og få 500kr ekstra å spille for!