Mahrez
Foto: Ronnie Macdonald, CC

Da Leicester vant Premier League-tittelen tilbake i 2015/2016, var ingen viktigere i Claudio Ranieris lag enn Riyad Mahrez…

Med 17 scoringer og 11 målgivende var Mahrez både den kreative hjernen i laget, i tillegg til at han selvsagt var dødelig foran motstanderens mål.

Mahrez virker å være klar for andre, og større oppgaver, men snarere er det spillere som N’Golo Kante og Danny Drinkwater som har blitt hentet av Chelsea. Algerieren har derimot blitt værende i Leicester.

Selv om 26-åringens talent var ubestridt, og både ung fornuftig priset, har spørsmålstegn ved den tidligere Le Havre-spillerens arbeidsmoral ødelagt for potensielle overganger. Leicesters gullag var tuftet på hardt arbeid og konstant press på motstanderen. Men, én spiller ble gitt en friere rolle: Mahrez.

Mens spillere som Jamie Vardy og Shinji Okazaki gjorde livet surt for motstandernes forsvarere, og Kante var murbrekkeren på midtbanen, kunne Mahrez fokusere på offensive oppgaver. Avslutteregenskapene forsvarte Ranieris taktiske grep. Men, i større klubber er det ikke rom for gratispassasjerer. For i Premier League er det mange klubber som benytter høyt press som våpen.

Da Leicester slet med å fortsette den mirakuløse formen fra 2015/2016, bet man seg merke i Mahrez’ motvilje til å jobbe defensivt. Forrige sesong ble det skarve seks mål på kontoen, og ikke overraskende var ingen toppklubber overbevist om at han var verdt å kjøpe.

Mahrez forsøkte riktignok å tvinge seg til en overgang bort fra klubben forrige sommer, men kun Roma var villige til å legge penger på bordet. Leicester krevde £44 millioner, mens den italienske hovedstadsklubben tilbød £27 millioner. Og da ble det som kjent ingen overgang.

Det er i sannhet ikke ofte en spiller med slikt talent blir værende i en mindre klubb over tid. Spesielt ikke etter å ha bevist at han kan være tungen på vektskåla i gullkampen. Mahrez har kanskje ikke vist særlig stor apetitt for defensive arbeidsoppgaver som Leicester-spiller, men det er underlig at verdens beste trenere har motstått fristelsen til å forme kantspilleren i sitt bilde.

Men, nå går det muligens mot lysere tider. I alle fall dersom man heter Mahrez og man er reiselysten. den 178 cm høye vingen har funnet formen under manager Claude Puel, og satte inn en strålende volley-scoring i 3-0 seieren over Huddersfield mandag.

Når Alexis Sanchez’ kontrakt utløper til sommeren, fortoner Mahrez seg som den naturlig erstatteren for Arsenal. Det er vanskelig å forestille seg at han ikke representerer en forsterkning i både Chelsea, Manchester United eller Tottenham også. Liverpool kunne på sin side vurdert Mahrez som forsterkning dersom/når Philippe Coutinho forsvinner til Barcelona.

Enkelt forklart; Mahrez er god nok til å spille for enhver toppklubb i England, og ellers i Europa for den del. Basert på Leicesters prisforlagende kan Mahrez også være et kupp (relativt sett), og verdt pengene.