Jose Mourinho
Foto: Josh Smith, CC

Jose Mourinho har fått kritikk for måten han har behandlet Luke Shaw på. Mye mulig er det et problem som burde bekymre de høye herrer på Old Trafford…

Shaw ble byttet ut ved pause i Manchester Uniteds FA Cup-seier over Brighton sist helg. Mourinho fulgte opp med å kritisere venstrebacken offentlig i kjølvannet av kampen. Det var så visst ikke første gang at Mourinho ga Shaw det glatte lag foran pressen – en spiller som kostet Manchester United £30 millioner. Overgangssummen var den gang rekord for en tenåring.

Det har gått rykter om at Shaw selv, lagkameratene og direktørene i United har sett med bekymring på måten Mourinho har oppført seg på. Portugiseren er på ingen måte den første treneren som har stilt spørsmålstegn ved Shaws innstilling – venstrebackens forhenværende manager i Southampton, Mauricio Pochettino, gjorde samme observasjon. Det er imidlertid tvilsomt hvorvidt Jose Mourinhos metoder er de beste for å løse utfordringene.

Muligens er Mourinho ute etter å utfordre Shaw, og slik sett få 22-åringen til å ta ut sitt fulle potensial. Hva som derimot er mer sannsynlig, er at forsvarerens selvtillit er tynnslitt. Dersom United-manageren mener at spilleren ikke er god nok til å spille, ville det vært langt mer fornuftig ikke å plukke Shaw i startelleveren heller enn gi sporadiske opptredener med dertil hørende press.

For alt vi vet kan det godt være at Shaw mangler den rette innstillingen. Slik sett er det bare naturlig at Mourinho lar seg provosere. Likevel kan denne situasjonen komme til å ødelegge for treneren selv, hvis garderoben snur seg mot ham. På samme måte som Chelsea-spillerne gjorde etter behandlingen av fysioterapeuten Eva Carneiro.

Fra et finansielt ståsted er Mourinhos utblåsninger egnet til å senke verdien på en spiller som etter alle solemerker er på vei bort fra Old Trafford. Det skal i seg selv være nok til å påkalle klubbeiernes oppmerksomhet, men de bør også spørre seg om managerens vurderingsevne.

Hva om Mourinho rett og slett tar feil, og at en fotballspiller som fremdeles er ung og besitter alt som trengs for å bli en stjerne bare mangler en støttende trener? Du trenger ikke lete lenge for å finne eksempler på spillere i Premier League som har bevist hva de er gode for etter å ha blitt dumpet av Mourinho.

Mest iøyenfallende denne sesongen: Toppscorer i Premier League, Mohamed Salah. Den beste spilleren i divisjonen: Kevin De Bruyne, som ble solgt av nettopp Mourinho da han var trener i Chelsea.

Så har vi Manchester Uniteds egen duo, Romelu Lukaku og Juan Mata. Parhestene er nå viktige brikker i Mourinhos lag. Og dersom United skal løse problemene på venstrebacken, så kan de gjøre det verre enn å signere landslagsspiller Ryan Bertrand. En spiller som ble solgt til Southampton i 2015 av ingen ringere enn Mourinho.

Vi skal ikke avskrive muligheten for at tilfellet Shaw ganske enkelt handler om en spiller som mangler hva som skal til for å ta ut potensialet. Men, Manchester United må være åpne for at det finnes en alternativ forklaring; det faktum at de har en trener med elendig CV når det gjelder å utvikle unge spillere. Mourinho har solgt unna unge spillere som han ikke stoler på, bare for å få bevist at han har tatt feil.

Det er alvorlig for klubben. For selv om det handler om Luke Shaw i dag, kan det være Anthony Martial eller Marcus Rashford i skuddlinjen neste uke.