Swansea City
Foto: Markus Unger, CC

Swansea stirrer nedrykket i hvitøyet. De bør uansett holde godt på treneren.

Da Carlos Carvalhal overtok ansvaret for Swansea i slutten av desember, lå waliserne desidert nederst i Premier League. Poengfangsten er 20 spilte kamper var elendig. Med 13 poeng var det fem poeng opp til trygg grunn, og the Swans var nederlagsdømt av de fleste.

Det å hente en manager som hadde ledet Sheffield Wednesday til playoff-spill i hver av de to foregående sesongene virket som en innrømmelse. I den forstand at de aksepterte at nedrykk var uunngåelig. Selvsagt hadde de et håp om at Carvalhal kunne redde dem, men de forberedte seg i det minste på det verste. I form av en trener som kjente Championship godt.

Carlos snudde imidlertid Swansea-skuta, og ledet hvittrøyene bort fra nedrykksstreken. Liberty Stadium-klubben hadde kun to gevinster å vise til da Carvalhal overtok tømmene, men leverte 5-2-2 på de første ni kampene. Og da så plutselig Swansea ut som et Premier League-lag igjen.

Selvtillit er en underlig greie i fotball. Sesongen snudde brått i en bortekamp mot Huddersfield tilbake i mars. Formspissen Jordan Ayew ble sent av banen, og fikk deretter tre kampers karantene. Selv om Swansea knep et viktig bortepoeng i Yorkshire, var tapet av Ayew det som stoppet den gode perioden.

Poengdelingen i Huddersfield var startskuddet for ni kamper uten seier. I løpet av samme periode maktet Swansea å finne nettmaskene kun to ganger. De har faktisk ikke scoret i noen av de fire seneste kampene, hvorav samtlige oppgjør har endt med tap. Og da ser plutselig Swansea ut som et Championship-lag igjen.

Nå må Swansea vinne den siste kampen for sesongen – hjemme mot allerede nedrykksklare Stoke. Samtidig må de håpe at Huddersfield taper begge sine gjenstående to kamper, eller at Southampton (som har langt bedre målforskjell) får rundjuling av Manchester City.

Begge scenarioene er mulige. Men, Swansea er nå store favoritter til å slå følge med Stoke og West Bromwich ned. Det er ikke Carvalhals feil. Han arvet en spillerstall som kanskje er den svakeste i divisjonen, etter at klubben solgte Fernando Llorente og Gylfi Sigurdsson i fjor sommer.

Tatt i betraktning mangelen på ressurser har Carvalhal gjort sine saker bra. Med litt flaks hadde Swansea allerede vært klare for en ny Premier League-sesong. Marginene mellom suksess og fiasko i bunnen av tabellen er ørsmå.

Dersom Premier League startet da Carvalhal ble ansatt, ville Swansea vært nummer 13. Uansett hva som måtte skje denne uken, må de for all del ikke gjøre treneren til syndebukk.