Stoke City
Foto: Markus Unger, CC

Da Paul Lambert overtok treneransvaret i Stoke, var den fremste oppgaven å tette igjen bakover…

Den jobben har han tatt fatt i. Etter Lamberts retur til Premier League, har the Potters kun sluppet inn seks baklengs på like mange kamper. Ved tre anledninger har Stoke holdt nullen. Britannia Stadium-klubben er imidlertid fremdeles i store problemer. Og dersom Lambert ikke løser lagets andre store utfordring, ryker Premier League-statusen.

Stoke har nemlig kun funnet nettmaskene fem ganger under ledelse av den forhenværende Norwich – og Aston Villa-treneren. Det skyldes ikke utelukkende Lamberts defensive taktikk, men også at stallen mangler en spiss som er i stand til å levere scoringer på jevnlig basis. Følgelig er ikke Staffordshire-klubben i stand til å utnytte det bedrede forsvarsspillet.

Mame Biram Diouf er Stokes toppscorer med fem nettsus. Den tidligere Molde-spissen har ikke notert seg for et tosifret antall mål siden debutsesongen tilbake i 2014/2015. I fjor var fasiten én fattig scoring i løpet av 28 kamper.

Eric Maxim Chuopo-Moting står med fire mål, mens spissveteranen Peter Crouch har tre. Jese kan skilte med én scoring. Den verste statistikken er det derimot Saido Berahino som kan skryte av å ha. Etter 28 kamper for de rødhvite – 15 opptredener inneværende sesong – har den tidligere U21-spilleren til gode å skrive seg inn i målprotokollen.

Mangelen på scoringsevner i Stoke-stallen var åpenbar allerede i sesonginnledningen, selv om Lamberts forgjenger, Mark Hughes, kanskje kan tilgis for å håpe at Berahino ville slå til. Feilvurderingen kostet Stoke £15 millioner.

Innen januarvinduet åpnet var det på det rene at både en og to spisser var påkrevd. Klubben styrket forsvaret med Moritz Bauer, mens Badou Ndiaye skulle forsterke midtbanen. Ingen angriper, altså.

Det kan vise seg som en kostbar tabbe. Det er som kjent ikke enkelt å hente spillere mens julepynten og nyttårskonserter dominerer. Spesielt er det vanskelig å sikre seg forsterkninger til overkommelige summer. Men, tatt i betraktning at Stoke trues av degradering, skulle klubben i det minste tatt sjansen på noen.

Til tross for at Stoke kun har tapt én kamp med Lambert på sidelinja, har en rekke poengdelinger ført til at laget befinner seg under nedrykksstreken. Med en bedre spiss kunne Stoke muligens konvertert et av uavgjortkamper til seier, og dermed ligget langt bedre an.

Nå som kun ett poeng skiller the Potters fra trygg grunn, er selvsagt ingenting avgjort. Nøkkelen til overlevelse er å få mest mulig ut av Xherdan Shaqiri. Kantspilleren er Stokes toppscorer med syv mål, og det kan kanskje betale seg å forsøke sveitseren sentralt.

Dersom vi ser på Stokes spillermateriell skulle ikke klubben vært blant nedrykkstrioen i Premier League. Det handler om en dårlig balansert spillergruppe, hvor man mangler kvalitet offensivt. Hvis Stoke er så heldige at de overlever, må de gjøre en innsats på overgangsmarkedet i løpet av sommeren.