Tony Pulis
Foto: Ronnie Macdonald, CC

Stoke er i nedrykksstriden. Det vil imidlertid være en feiltagelse å ty til en gammel kjenning for å får Potters-skuta på rett kjøl…

Tony Pulis har blitt koblet til gamleklubben i hva som hadde vært veteranens tredje Stoke-opphold. Etter å ha bevist med både Crystal Palace og West Bromwich at han kan styre nedrykkstruede Premier League-klubber inn i smult farvann, ville Pulis på mange måter vært det perfekte valget. Vel og merke, dersom Stoke sparker Mark Hughes.

Likevel skal man ikke glemme hvorfor Stoke kvittet seg med Pulis. Etter å ha ført Staffordshire-klubben til Premier League-opprykk tilbake i 2008, leverte han aldri dårligere enn 14. plass. 59-åringen kan også skilte med en cupfinale fra de fem årene i toppdivisjonen med de rødhvite. Basert på nevnte mente mange at Pulis ble urettferdig behandlet da han fikk fyken. Men, Stoke-fansen hadde blitt lei av fotballen, og det var en total mangel på utvikling.

Selv om Stoke riktignok var trygge fra degradering under ledelse av Pulis, klokket de aldri inn på øvre halvdel av tabellen. Den forsiktige spillestilen var likeledes lite populært på tribunene. Pulis-fotball er med andre ord effektivt, men har samtidig klare begrensninger. Og da er han plutselig lite passende som Premier League-manager på lang sikt.

Arvtageren Mark Hughes har bevist at man kan oppnå mer med Stoke, etter tre etterfølgende plasseringer på øvre halvdel. Samtidig har waliseren gjort Britannia Stadium-laget gradvis mer underholdende å se på. Stokes omdømme som et ”spillende lag” hjalp utvilsomt i arbeidet med å hente spillere som Xherdan Shaqiri til klubben.

Ønsker virkelig Stoke å skrote fremgangen de har hatt? For Pulis har kun ett ess i ermet, og ved en eventuell retur vil klubben være tilbake hvor de startet for ni sesonger siden.

Det er sant at Hughes har ”møtt veggen” som Stoke-trener den siste tiden. Ikke overraskende er the Potters priset så lavt som 3.00 i odds for nedrykk. Vi snakker tross alt om et lag med 39 baklengs hittil denne sesongen, noe som er mye mer enn noe annet lag. For å sette tallet i perspektiv; Ingen av de øvrige lagene under streken har sluppet inn mer enn 27 mål. Stokes målforskjell er -20, noe som også er divisjonens svakeste. Det er skumle saker med kun ett poeng ned til den fryktede streken.

Hughes er favoritt til å bli den neste Premier League-treneren som får støvelen (1.75). Det kan gjerne bli en realitet dersom de ikke makter å slå West Bromwich på eget gress lørdag. Dersom Stokes høye herrer likevel ønsker å kvitte seg med den gamle United-spissen, bør de se etter en manager av samme støpning heller enn å finne en ny (eller gammel) Pulis. For selv om Tony er et naturlig valg for enhver nedrykkstruet klubb, må Stoke fortsette å skue mot fremtiden.