Bournemouth
Foto: Dom Fellowes, CC

Dersom du har fått med deg noen Premier League-kamper de siste ukene, har du sikkert lagt merke til en alarmerende utvikling…

Når lagene har nedrykksspøkelset i hælene (hver eneste klubb fra 8. plass og nedover) møter motstandere fra topp 6, stiller de defensivt og spiller uten ambisjoner om å vinne. Det handler om mange menn bak ballen, holde rent bakover og håpe på en scoring på dødball eller kontring.

Man kan strengt tatt ikke kritisere trenerne som velger en slik tilnærming. Laget kjemper om overlevelse, og når man møter en motstander med større budsjett og bedre spillere, er det å kaste seg etter seier nært opp mot selvmord.

Trenernes egen fremtid ligger tross alt i potten. Det skal bare et lite knippe med svake resultater til før jobben plutselig er usikker. Hvorfor skulle de ikke være pragmatiske og satse på uavgjort etter knepent tap, når kalassifre bakover kan føre til sparken?

Når så vidt mange managere velger det trygge – inkludert en viss herremann som holder tømmene på Old Trafford – er det forfriskende å se en trener som holder seg til prinsippene. Bournemouth befinner seg i skrivende stund på 16. plass i Premier League – kun ett poeng over nedrykksstreken. Likevel er Eddie Howes tilnærming til kampene mot topplagene noe ganske annet.

The Cherries har bestemt seg for å spille attraktiv fotball, hvor ballen spilles ut av forsvar heller enn lempes til angriperne. Klubben er tro mot sine idealer, selv når de møter lag som på papiret er langt bedre enn dem. Howe har ikke rent sjelden sendt to spisser på banen i møte med de seks topplagene.

Når du tar i betraktning at Bournemouth har tapt 0-4 for både Liverpool og Manchester City de seneste ukene, kan Howe kanskje beskyldes for å være naiv. Dorset-laget har til alt overmål tapt samtlige åtte kamper mot nevnte topp 6 denne sesongen. Hadde de ikke hatt bedre av å spille litt mer defensivt? Og hadde de ikke vært lenger unna degradering med et par ekstra poengdelinger?

Muligens. Men, kanskje Howe tenker at det viktig å ha en gjennomført stil. En fotballfilosofi man holder seg til også når det kniper litt. Da tar man gjerne flere poeng i kampene som er såkalt “vinnbare”. Foruten kampene mot sekstetten øverst i Premier League, har Bournemouth bare tapt én av de 11 seneste kampene.

Joda. De rødsorte spiller altfor mange uavgjorte kamper. Men, dersom de fortsetter i samme spor, vil de overleve med god margin – noe som også er målsetningen hver eneste sesong. Kan man sikre fornyet Premier League-spill ved å være prinsippfast, er det bare ytterligere en fjær i hatten.