I en årrekke var Spania en nasjon som skuffet konstant på den internasjonale fotballscenen. Mye kan tyde på at de er tilbake til normalen…

Årene 2008-2012 var spanjolenes gullalder. Landet rasket med seg to EM-titler og et VM-trofé. De etterfølgende tre turneringene har imidlertid vært en bratt nedadgående kurve. Spania røk ut i gruppespillet for fire år siden, mens de har forsvunnet ut av første utslagsrunde i EURO 2016 og inneværende VM.

Coolbet sørger for VM-feber! Sett inn 100kr og få 500kr ekstra å spille for!

Spania har forholdt seg trofaste til ”Tiki-Taka”-stilen, selv ut utkommet har blitt stadig dårligere. Tidligere var det umulig å spille mot. Den gang Spania dominerte ballinnehavet så heftig, at det kunne regnes som en ekstrem form for forsvarsspill. Selvsagt mens rødtrøyene samtidig benyttet motstanderne som rundingsbøyer.

Nøkkelen til hvor effektivt dette systemet var, handlet om midtbanespillerne Spania hadde tilgjengelig. Barcelon-troikaen bestående av Sergio Busquets, Andres Iniesta og Xavi tok med seg forståelsen av systemet fra klubb – til landslag. I tillegg kunne Spania dra veksler på briljante navn som Xabi Alonso, Cesc Fabregas, Pedro Rodriguez og David Silva.

Les også: Spania har ødelagt VM-sjansene

Iniesta spilte sin siste landskamp i form av tapet for Russland, og følger dermed Alonso og Xavi inn i pensjonistenes rekker. Spillere som Fabregas og Pedro har allerede blitt skrotet, mens David Silva er 32 år. Busquets runder magiske 30 år denne sommeren. En ny generasjon talenter har kommet inn i troppen, uten at de har vært i stand til å kopiere prestasjonene til spillerne de har erstattet.

Les også: David Silva – Tiårets mest undervurderte

Det var tydelig mot Russland. Unge midtbanespillere som Marco Asensio, Isco og Koke ga inntrykk av ”Tiki-Taka”, men det manglet substans. De dominerte ballinnehav, men ballen ble som regel sendt bakover og sidelengs. Nytteløst. Det var først da Spania kastet innpå Iago Aspas og Rodrigo – altfor sent, vel og merke – at laget spilte med mål og mening.

Spania er nødt til å skjønne at ”Tiki-Taka” fungerte på grunn av de ekstraordinære spillerne de hadde til rådighet. System og taktikk må alltid være basert på spillerne du har tilgjengelig. Og den nåværende spanske generasjonen er ganske enkelt ikke god nok.

Hvem enn som måtte bli ny landslagssjef må kaste ”Tiki-Taka”-læreboka på fotballfilosofiens skraphaug, og deretter starte på nytt. Han må bygge et system med mer variasjon og fart. Taktikk utvikler seg, og Spania har fokusert på hva som fungerte tidligere heller enn å følge med i tiden.

Coolbet sørger for VM-feber! Sett inn 100kr og få 500kr ekstra å spille for!