Har noen nasjon sabotert egne vinnersjanser i større grad enn hva Spania har gjort de siste dagene?

Spania kvittet seg med trener Julen Lopetegui bare to dager før landets åpningskamp i VM. Et oppgjør mot grupperivalene og regjerende Europamestere Portugal. Nyheten om Lopeteguis avtale med Real Madrid ble offentlig kjent, kun to uker etter at han hadde forlenget kontrakten med det spanske fotballforbundet.

Dersom Lopetegui føler seg urettferdig behandlet etter at laget er ubeseiret på 20 kamper, bør han tenke seg om. Det var, om ikke umoralsk, umusikalsk å diskutere en ny jobb bak arbeidsgiverens rygg – snaut 14 dager etter at han forpliktet seg til landslagsstillingen i ytterligere to år. Han skulle strengt tatt forberedt seg til karrierens viktigste måned.

Coolbet sørger for VM-feber! Sett inn 100kr og få 500kr ekstra å spille for!

Real Madrid må i likhet med Lopetegui tåle kritikk. Hvorfor henvendte de seg direkte til landslagstreneren snarere enn å be om tillatelse fra Forbundet? Hadde Real gått frem med takt og tone, er det ingen grunn til å tro at ikke klubb og forbund hadde kommet til en minnelig løsning. Snarere stresset de inn i forhandlinger, fikk mannen de var ute etter og blåste i alle andre.

Les også: Hvem blir VMs toppscorer?

Det er ikke til å undre seg over at forbunds-toppene føler de har blitt strøket mothårs. Avgjørelsen om å kvitte seg med Lopetegui har ingenting å gjøre med hva som er best for det spanske landslaget. De har heller agert i affekt – hvor de har vært ute etter å statuere et eksempel. Det er ikke slik ansatte skal oppføre seg, og det spanske fotballforbundet har gjort det klart at de ikke aksepterer slik manglende respekt. Dersom fratok de Lopetegui muligheten til å lede nasjonen i sommerens VM.

For et rot. Spania må nå samle sammen bitene, og leve opp til forventningene som tredje-favoritter til VM-gullet. Oddsen på 7.80 på gull i Russland har knapt endret seg – til tross for begivenhetene de seneste dagene. Det er mye press på både de spanske spillerne og vikartrener Fernando Hierro.

Les også: Frankrike skuffer «alltid»

Den umeritterte Hierro kommer knapt til å foreta store, taktiske omkalfatringer i siste minutt. Her kommer den forhenværende Bolton-spillerens trenerevner til å bli satt på prøve – ikke minst i åpningskampen mot Portugal. Det er et oppgjør som i realiteten kan avgjøre hvem som vinner Gruppe B.

Den gamle Real Madrid-kapteinen er i så måte uheldig ved at den spanske troppen er spekket med taktisk smarte og erfarne spillere. Dersom det finnes et lag som kan klare seg uten en mann på sidelinja, er det Spania. Den store frykten ligger i hvordan de indre stridighetene kan påvirke resultatene. Skillelinjene går selvsagt langs Barcelona og Real Madrid-lojalitet. For ikke å snakke om Atletico Madrid.

Lopetegui gjorde samlingsarbeidet godt. Helt til det ble offentlig at han overtar som Real-trener. Mannens ambisjoner har kanskje ødelagt Spanias muligheter til VM-triumf. Uansett hva som skjer vil han garantert angre på denne uka resten av livet.

Coolbet sørger for VM-feber! Sett inn 100kr og få 500kr ekstra å spille for!