Dersom du fikk med deg resultatet fra søndagens kamp mellom Southampton og Chelsea tenkte du kanskje at det var en rutineseier for the Blues…

Chelsea vant tross alt 3-0 på bortebane. Selv om Maurizio Sarris gutter riktignok hadde brorparten av ballinnehavet, skapte Southampton nesten like mange sjanser som blåtrøyene.

Southampton hadde 15 skuddforsøk mot Chelseas 21, i hva som var en åpnen kamp. Av nevnte skudd var seks på mål – samme antall som Chelsea maktet. Forskjellen var bare at Sarri & Co satte inne tre scoringer.

Det betyr på ingen måte at alle skudd er like gode. Dersom et lag skaper en sjanse innenfor seksmeteren, er sannsynligheten for scoring bedre enn langskudd. Flere av the Saints’ forsøk kom fra utenfor feltet, og ble reddet a keeper Kepa Arrizabalaga mellom Chelsea-stengene.

Ings hadde en stor sjanse i førsteomgangen, da spissen strengt tatt skulle gitt Southampton ledelsen. Den forhenværende Liverpool-angriperen evnet ikke å konvertere et innlegg fra Ryan Bertrand.

Det å score mål har vært et stort problem for Southampton de seneste sesongene. Signeringen av Ings har avhjulpet noen av de offensive utfordringene, men alle kan ha en dårlig dag på jobben. Spisse hadde scoret et avgjørende mot mot Everton i Ligacupen tidligere i uka, og kan skilte med fire mål på syv kamper denne sesongen. Ings og Southampton trenger imidlertid at flere bidrar.

Sørkyst-klubben har kun notert seg for seks scoringer i Premier League denne sesongen, mens Pierre-Emile Højberg er den eneste i troppen – foruten Ings – som har scoret mer enn ett mål. Offensive navn som Charlie Austin, Mohamed Elyounoussi, Manolo Gabbiadini, Shane Long og Nathan Redmond står alle uten innskudd på målkontoen.

Kun tre lag har skapt nettsus færre ganger i Premier League, men det handler ikke om mangel på sjanser – noe oppgjøret mot Chelsea beviste. Dersom vi legger sjansestatistikken (xG-tabellen) til grunn, skulle the Saints ha satt inn 10 mål denne sesongen.

Mark Hughes’ gutter ligger på åttendeplass på samme tabell – foran klubber som Arsenal og Everton. Svake avslutninger har holdt de rødhvite fra å konvertere mulighetene, selv om tallene også forteller oss at Hughes gjør en bedre jobb under tøffe omstendigheter enn ved første øyekast.

For dette er ikke et nytt problem. Southampton scoret kun 37 mål forrige sesong, da laget ble ledet av Mauricio Pellegrini. I 2016/2017-sesongen var det Claude Puel som stod på sidelinja, noe som ga 41 scoringer. Kun fem lag scoret færre, noe som gjorde Southamptons åttendeplass ytterligere imponerende.

Spillere som Gabbiadini, Long og Redmond vil etter alle solemerker ikke bli målmaskiner over natten. Oddsen på at the Saints rykker ned er 4.00. St Marys-klubben vil slite med å holde seg klar av nedrykkstrioen, dersom de ikke henter inn bedre avsluttere når overgangsvinduet åpner i januar.