Watford
Foto: Markus Unger, CC

Marco Silvas utålmodighet kostet ham jobben. Spørsmålet er om Watfords utålmodighet koster dem plassen i Premier League?

Watford tok en sjanse da de valgte å ansette Silva så sent som i sommer. Vi snakker tross alt om en herremann som gjorde en god jobb i Hull, men som likevel ikke maktet å redde dem fra nedrykk. Han fremstod muligens som en vaskekte manager, men hvorvidt portugiseren er ekte vare kan diskuteres.

Hertfordshire-klubbens valg var i utgangspunktet spennende. Silvas sans for detaljer, kombinert med smarte spillersigneringer, ga The Hornets en forrykende start på sesongen. Men, da Everton plutselig skulle ha 40-åringen, ble det problemer på Vicarage Road.

For sesongen var ikke mer enn et par måneder gammel, da Silva likevel var klar for neste steg i karrieren. På én måte var det lett å se hvorfor. Tradisjonelt er Everton en av de største klubbene i England, med søkkrike Farhad Moshiri som eier. Lønnsbudsjett og midler til spillerkjøp langt overgår hva Silva hadde tilgjengelig i Watford. Og slikt appellerer naturlig nok til en ung og ambisiøs manager.

Dessverre var timingen feil. Silva hadde fremdeles en jobb å gjøre i Watford, hvis klubb han strengt tatt skulle vist seg mer lojal overfor. Det var gultrøyene som ga ham muligheten. Kun ni måneder etter at Silva satte sine bein i engelsk fotball, ønsket Silva dermed å ta tømmene i sin tredje Premier League-klubb. Uten å ha gjort hardt arbeid tidligere, er det intet mindre enn grådig.

Enkelte ganger må man akseptere at en mulighet har presentert seg på feil tidspunkt. Likeledes må man la den fare. Da Silva ikke forstod tegninga, forseglet han samtidig sin egen skjebne. Spillere responderer sjelden godt til nyheter om at en manager ønsker seg bort. Formsvikten kom da også umiddelbart.

Tapet for Leicester sist var Watfords 11 nederlag i løpet av de 16 senere Premier League-kampene. Ikke noe annet lag kan skilte med svakere form, selv om enkelte sikkert vil hevde at Troy Deeney & co befinner seg på 10. plass. Klubbens styre valgte at nok var nok, i et forsøk på å stoppe nedturen.

De høye herrer har ikke ligget på latsiden. Javi Gracia er allerede på plass i Silvas gamle managerstol. Spanjolen har vært uten jobb siden han forlot Rubin Kazan forrige sesong, men Watford-stillingen har han garantert fått på bakgrunn av suksessen med Malaga. Den forhenværende Villarreal-spilleren ledet nemlig La Liga-klubben til to plasseringen på øvre halvdel, med begrensede ressurser til rådighet.

Det er et nytt sjansespill. Gracia har sikret seg sin første jobb i England, mens Watford kun befinner seg fire poeng over nedrykksstreken. La oss heller ikke glemme at en rekke nøkkelspillere er ute med skader. Kanskje de italienske eierne, Pozzo-familien, spurte seg om hvor smart det var å la en reiselysten Silva handle inn erstattere i januarvinduet?

Pozzo-klanen må ta sin del av skylden. Fotballinvestorene har aldri hatt særlig tålmodighet med trenere, og kan knapt være overrasket over at en trener ønsker seg bort fra tid til annet. Silva var i overkant kjapp til å storme mot utgangsdøra, men denne klubben er nå på sin 9. trener siden Pozzo-familien overtok i 2012. Dersom du vil at trenere skal være loyale, må du også skape en atmosfære hvor de føler seg trygge.