Alexis Sanchez
Foto: Josh Smith, CC

Så sent som for en uke siden virket det som sikkert at Alexis Sanchez ville gjøre Manchester City-spiller av seg. Nå seiler imidlertid byrivalene United opp som favoritter…

Dersom overgangen materialiserer seg er det kanskje et større sjansespill for United enn for Sanchez selv. Det ryktes at Jose Mourinho er villig til å betale £35 millioner for spilleren, £10 millioner i agenthonorar og astronomiske £400.000 i ukelønn til spilleren.

Det er i sannhet utrolige summer for en spiller som kan forlate Arsenal gratis til sommeren. La oss heller ikke glemme at chileneren har rundet 29 år. Men, når United finner frem sjekkheftet, er det mest på grunn av frykt. For dersom Sanchez hadde fått et direkte valg mellom United og City, ville han selvsagt valgt å bli gjenforent med Pep Guardiola. Ettersom de lyseblå åpenbart ikke har lyst til å matche Uniteds bud, får Jose det som han vil. Sanchez er som kjent desperat etter å forlate Arsenal allerede i dette overgangsvinduet.

Selv om Manchester City gjerne portretteres som en klubb hvor man gladelig betaler astronomiske summer for å sikre seg spillere, vil selv £400.000 i ukelønn ødelegge lønnsstrukturen. Sergio Agüero og Yaya Toure er for tiden de høyest gasjerte City-spillerne med småpene £220.000 pr uke. De øvrige i stallen tjener betydelig mindre. Skulle Etihad-klubben gå med på Sanchez’ ublu lønnsforlangende, ville navn som Kevin De Bruyne og Raheem Sterling – en duo som har prestert bedre enn Sanchez denne sesongen – med rette kreve tilsvarende betingelser.

I så måte befinner City seg i den uvanlige situasjonen at de er finansielt utmanøvrert. Paradoksalt nok skaper det også et problem for United-manager Jose Mourinho. Portugiseren klaget nemlig over at Old Trafford-klubben ikke kunne ta opp kampen med City økonomisk. Vel, det argumentet kan ”The Special One” spare seg for å benytte i fortsettelsen.

Sanchez må heve dette United-laget dramatisk, dersom sjansespillet skal betale seg. På kort sikt vil det trolig lønne seg. Den forhenværende Barcelona-spilleren var briljant forrige sesong, og det er ingen grunn til hvorfor han ikke skal svinge seg til de samme høyder igjen. Angriperens umiddelbare bidrag vil imidlertid begrenses av Uniteds tabellposisjon. City ligger an til å vinne Premier League denne sesongen, noe som gjør Champions League-triumf til den eneste målsetningen som rettferdiggjør kjøpet av Sanchez.

Realistisk sett bør dommen over Sanchez-kjøpet være basert på Uniteds prestasjoner i Premier League og Champions League kommende sesong. Etter den tid vil chileneren være over 30 år, og hvem vet hvordan formen vil være. Sanchez’ stil er tuftet på hardt arbeid. Og selv om det er mulig at han kan opprettholde samme nivå gjennom kontraktsperioden, viser historien at mange verdensstjerner forfaller kjapt etter magiske 30 år. Skader og tap av hurtighet er de fremste problemene.

Likhetene med Uniteds signering av Robin van Persie fra Arsenal er slående. Nederlenderen var en vitamininnsprøytning i United-laget, og ga Alex Ferguson den siste Premier League-tittelen slik at han kunne takke av på topp. I de etterfølgende to sesongene var derimot van Persie alt annet enn sentral.

Med Sanchez kan det meget vel hende United har et lignende scenario foran seg. En spiller som enkelt fortalt skal inspirere laget til å vinne Premier League eller Champions League i løpet av de kommende 18 måneder. Før karrierens senhøst setter inn.