Roberto Martinez er fast bestemt på å benytte et trebacksforsvar. Det kan koste Belgia dyrt i sommerens VM…

Når du har midtstoppere av kaliber Toby Alderweireld, Vincent Kompany og Jan Vertonghen, er det en viss fornuft i å la alle spille i sin foretrukne posisjon. Men, et slikt system kan bare fungere godt med to gode vingbacker. På høyresiden er det nettopp hva Belgia har i form av Thomas Meunier. På venstrekanten derimot, er det ingen som kan fylle rollen.

Yannick Carrasco er mannen som i disse dager blir benyttet. I 3-0 seieren over Panama var 24-åringen til stadighet ute av posisjon, og maktet heller ikke følge mannen han hadde i oppgave å markere. Mot bedre motstand enn Panama ville Belgia ha blitt hardt straffet.

Coolbet sørger for VM-feber! Sett inn 100kr og få 500kr ekstra å spille for!

Når man spiller med tre sentrale forsvarere, mister man samtidig muligheten til å bruke tre offensive midtbanespillere bak spissen Romelu Lukaku. Ideelt hadde en slik trio inkludert Kevin De Bruyne, Eden Hazard og Dries Mertens, men in Martinez’ formasjon er det kun plass til to. Manchester Citys De Bruyne benyttes nemlig i en dypere midtbanerolle.

Det betyr følgelig at Belgia hindrer lagets beste og mest kreative spiller muligheten til å drive fremover så mye som han ønsker – ei heller kommer han seg i posisjoner hvor han kan gjøre mest skade på motstanderen. Når De Bruyne fikk anledning til å være offensiv, og søke de rette posisjonene mot Panama, skapte han kaos. Ikke minst ved millimeterpasningen med adresse Lukaku i forbindelse med den første scoringen.

De Bruyne er så god at han fint kan løse oppgavene i en ankerrolle perfekt. Men, hvorfor skulle man ønske å benytte ham i en tilbaketrukket posisjon når han er så vidt farlig fremover? Det er ikke slik at Belgia mangler sentrale midtbanespillere som kunne gjort grovjobben. Mousa Dembele, Leander Dedoncker og Youri Tielemans er spillere som er til Martinez’ rådighet.

Belgia er nødt til å vende tilbake til en forsvarsfirer. Men, det er lettere sagt enn gjort, ettersom Martinez kun har plukket seks forsvarsspillere i VM-troppen. Vincent Kompany er i tillegg skadet. Vertonghen kan spille på venstreback, og har vist seg god i den posisjonen. Men, inntil Kompany er tilbake, må plassen ved siden av Alderweireld fylles av enten Dedryck Boyata eller Thomas Vermaelen. Ingen av disse er en overbevisende løsning.

Belgia er priset til 10.00 i odds for å vinne VM – et scenario som virker lite sannsynlig før Martinez vedgår at han tar feil, og følgelig gjør endringer på laget. Etter at Belgia skuffet under EURO 2016, takket være tidligere trener Marc Wilmots’ taktiske blundere, vil det være synd om historien gjentar seg denne sommeren.

Coolbet sørger for VM-feber! Sett inn 100kr og få 500kr ekstra å spille for!