Anfield - Liverpool

Dersom du har fått med deg de to siste semifinalene i Champions League, kan du forledes til å tro det var amatørfotball du var vitne til…

Og du er unnskyldt. Tabben signert Bayern München-keeper Sven Ulreich – den som ga Real Madrid spanjolenes fjerde mål – var av den sorten du forventer å se på løkka. Likevel var den ikke noe i sammenligning med hva som utspilte seg den påfølgende kvelden. En klarering gikk i James Milners hode, og inn i Liverpool-målet, og kampen minte mer om flipperspill enn fotball fra øverste hylle.

I løpet av fire kamper mellom Real og Bayern, Liverpool og Roma, ble fasiten 20 scoringer. Snakk om kontrast til mange jevnspilte og målfattige oppgjør vi har sett tidligere.

Ikke uventet raser debatten om hvorvidt disse semifinalistene beviser at lagene har glemt hvordan man forsvarer seg. Det handler ikke om at forsvarsspillerne ikke er like gode som tidligere. Snarere at angrepsspillet som mange moderne trenere forfekter har gjort forsvarsjobben vanskeligere.

Backene forventes å spille som kantspillere. Enkelte – som Real Madrids Marcelo – hadde åpenbart vært bedre i en angrepsrolle heller enn å inneha defensivt ansvar. For det blir store rom når de driver fremover.

Lag som ønsker å spille seg ut av forsvar bakfra, signerer målvakter og midtstoppere med evne til å ha ballen i beina, fremfor de som har sin styrke i å hindre baklengs. Midtstoppere har dyptliggende playmakere foran seg, i motsetning til gammeldagse murbrekkere.

Både Real Madrid og Liverpool lever etter filosofien om at det handler om å score så mange mål man kan. Og så håpe at man ender opp med flere enn motstanderen. Det er en spillestil som kan få selv de mest pragmatiske lagene til å ende opp i målbonanza. Roma hadde ikke sluppet inn en eneste baklengs på eget gress i denne sesongens Champions League. De hadde imidlertid ikke annet valg enn å angripe Liverpool etter å ha sluppet inn kampens første. Det holdt likevel ikke til finalebilletter etter at italienerne gikk seirende ut med 4-2.

Når Real og Liverpool møtes til dyst den 26. mai ligger det an til en av de mest spennende Champions League-finalene på mange år. Dersom du allerede nå ønsker å sette et spill på kampen, er det en god mulighet å satse på Over 3.5 scoringer til 2.22 i odds. De sier at ingenting i sportens verden kommer med garantier. Vi kan likevel hevde, med en viss grad av sikkerhet, at dette oppgjøret ikke ender 0-0.