Paul Pogba
Foto: Dom Fellowes, CC

Da Manchester United hentet Paul Pogba tilbake til klubben for hva som var en rekordsum, var det som forventet at fansen ville tro de kunne få umiddelbar avkastning på investeringen…

Vi snakker tross alt om enorme pengesummer. Slikt som gjerne skifter hender når det er snakk om finslepne diamanter. Ikke de som fremdeles trenger å utvikle seg.

Likevel er det slik at Pogba, franskmannens åpenbare kvaliteter til tross, ikke har maktet å levere jevnt på Old Trafford. Sommerens nyervervelse, Nemanja Matic, skulle bøte på problemene. Pogbas første sesong tilbake i klubben inkluderte en midtbane uten en defensiv spesialist, og han slet følgelig med å vise samme form som i Juventus.

Med Matic på plass, ville det frigjøre Pogba fra mange av de defensive arbeidsoppgavene. Men, etter å ha sett Manchester Uniteds forestilling mot Tottenham forrige uke, er Pogba enten uvillig eller ute av stand til å gjøre noe av det påkrevede grovarbeidet på midtbanen.

Pogba ble satt i tospann med Matic, slik at Jose Mourinho kunne velge formspilleren Jesse Lingard og Anthony Martial i tillegg til nysigneringen Alexis Sanchez. Da måtte Pogba bidra med sin skjerv i forbindelse med forsvarsspillet. 24-åringen var imidlertid mer interessert i å finne rom i angrep, heller enn å dekke opp mot Tottenham.

Det var i det hele tatt en forestilling for hinter om at Pogba aldri vil bli tilstrekkelig disiplinert for bruk i sin nåværende rolle. Videre, at han vil være på sitt beste i en midtbanetrio eller lenger frem som offensiv midtbanespiller.

Det betyr følgelig atUnited atter igjen må dykke inn i overgangsmarkedet til sommeren for å hente en midtbanespiller som kan gjøre Pogbas jobb. For Mourinho synes ikke i stand til å få Pogba til å spille slik han ønsker.

Pogba har satt seg selv i et dårlig lys. Over i Manchester City finner vi eksempelvis en annen midtbanespiller. Kevin De Bruyne ble hovedsakelig ansett som en angrepsspiller, men spiller nå i hjertet av Pep Guardiolas lag. Pogba bør makte å tilpasse spillet sitt på samme måte, til det beste for laget. Mangler han fotballhjernen som skal til, eller mener han at han er for fin for slike oppgaver?

Dersom Manchester United hadde vært i stand til å holde på Pogba for noen år siden, heller enn å måtte kjøpe ham for en sum som automatisk gjør ham til ”superstjerne”, kunne de formet mannen til en spiller de trenger. Snarere må laget rundt Pogba endre seg. Han er så vidt god at det ikke er direkte ufornuftig, men Mourinhos jobb hadde vært enklere dersom Pogba var mer tilpasningsdyktig.