Tottenham Hotspur var den eneste Premier League-klubben som ikke forsterket stallen i løpet av sommeren. Det gjør Spurs avhengig av Pochettinos kreativitet slik at standarden ikke faller denne sesongen…

Tatt i betraktning at Tottenham endte 23 poeng bak seriemesterne Manchester City forrige sesong, er det absurd å hevde at hvittrøyene ikke hadde trengt å hente forsterkninger. Likevel; ved siden av Manchester City er muligens Tottenham de som er best rustet til å klare seg med hva de har av lagene i Premier League.

Det handler først og fremst om at klubben ikke har noen åpenbare svakheter i startelleveren. Det er sant at Tottenham har posisjoner hvor dekningen ikke er god nok. Men, Pochettino er en kreativ herremann, som har bevist at han er i stand til å finne løsninger på utfordringer tidligere. Med spillerne han har til rådighet.

Sommeren før Pochettinos andre sesong i klubben, var fansen bekymret over at man ikke hadde handlet en defensiv midtbanespiller. Argentineren selv jobbet på treningsfeltet med å konvertere Eric Dier – som tidligere hadde spilt høyreback og midtstopper – til midtbaneankeret han trengte.

Treneren har også funnet en måte å klare seg uten Harry Kane på – de gangene målmaskinen har vært ute med skader. Siden Pochettino aldri har evnet å finne en spiss som kan vikariere for Kane – uten betydelig fall i kvalitet – har han heller benyttet Dele Alli og HeungMin Son som vikarer. Det har fungert langt bedre.

Nå har Spurs-manageren nye problemer som må løses. Serge Aurier leverte en ny lurvete forestilling mot Newcastle forrige helg. Dersom han ikke hever prestasjonene kjapt, er Tottenham trolig bedre stilt ved å gi unggutten Kyle Walker-Peters muligheten når høyrebacken Kieran Trippier ikke er i stand til å spille.

Den sentrale midtbanen byr likeledes på hodebry. Mousa Dembele virker å være bedre når han benyttes sparsomt – i takt med en fysikk på nedadgående. Harry Winks er kanskje den naturlige etterfølgeren, men han har slitt med alvorlige skadeproblemer de to seneste sesongene, og må bevise at han kan stå en hel sesong.

Det er lett å glemme hvor imponerende Winks var tidlig i fjorårssesongen – spesielt i de to Champions League-møtene med Real Madrid, hvor han dominerte midtbanen. En annen spiller fra egne rekker med potensial, er Josh Onomah. Pochettino vurderer nå om han skal bruke 21-åringen allerede denne sesongen, eller låne ham ut slik at han får mer spilletid.

La oss heller ikke glemme muligheten for at Pochettino kan foreta formasjonsendringer for å bedre midtbanen. Han har som oftest stilt troppene i 4-2-3-1 eller 3-4-2-1 i Tottenham, men eksperimentert med 4-3-3 i sesongoppkjøringen og benyttet en diamant på midten i seriedebuten mot Newcastle.

Slik fleksibilitet gir Pochettino anledning til å håndtere skadeproblemer bedre enn andre managere, som gjerne er mer tro mot et system. Det åpner også for at spillere som Alli og Christian Eriksen kan benyttes i dypere roller.

Til 1.80 i odds er Tottenham regnet som det femte mest trolige laget til å havne blant topp fire. Til tross for at de har klart den samme bragden i hver av de tre seneste sesongene. Kun Manchester City har maktet det samme. Siden Spurs har beholdt sine beste spillere, er det ingen grunn til å tro at Pochettino ikke leverer varene igjen.