Mesut Ozil
Foto: Josh Smith, CC

Det er på mange måter latterlig at Mesut Özils brijante forestilling mot AC Milan kom som en overraskelse på mange…

Vi snakker tross alt om en spiller som kan skilte med et VM-trofé, og som har vært en nøkkelspiller for Tyskland i en årrekke. En herremann som skal forsvare tyskernes tittel i Russland denne sommeren. Så har vi statistikken hans for Arsenal. Med fem scoringer og ni målgivende denne sesongen, har han vært involvert i flere fulltreffere enn noen annen Gunners-spiller. Forrige sesong skapte Özil nøyaktig 100 sjanser i Premier League. Kun Kevin De Bruyne og Christian Eriksen var hjernen bak flere.

Det er altså ikke hva Özil faktisk gjør for Arsenal som får deg til å tenke at tyskeren er på nedadgående som spiller. Det er snarere hva han ikke gjør. Han har nemlig en tendens til å forsvinne i store kamper. Mangelen på arbeidsmoral hva angår defensive oppgaver, og mystisk ”sykdom” som med jevne mellomrom melder seg, når bortekamper i kaldt vintervær står på agendaen.

Dette er ikke beskyldninger som Özil må hanskes med på internasjonalt nivå. Özil ble midlertidig droppet av Joachim Löw forrige sesong. Med et så vidt godt tilfang av spillere tilgjengelig for Löw, må den offensive midtbanespilleren levere varene eller ta konsekvensene.

Konkurranse om plassene, og konsekvenser (eller mangelen på nevnte i dette tilfellet), er ikke noe Özil trenger å bekymre seg for i Arsenal. Arsene Wengers regjeringstid er preget av koseklubb-mentalitet, mens Özils ukelønn en småpene £300.000. Özil fremstår som over middagshøyden fordi mannens standard har fått lov til å falle.

Det å være en fotballspiller skiller seg ikke nevneverdig fra en hvilken som helst annen jobb. Dersom treneren ikke makter å sørge for disiplin, og sier seg fornøyd med annenrangs arbeidsmoral, vil enkelte spillere utnytte situasjonen. I en normal jobb vil en slik innstilling kunne manifestere seg i form av at arbeidstageren ringer inn og melder om sykdom altfor ofte, eller at han tar seg en lur på lageret. For en fotballspiller er det mer vanlig at de spaserer rundt på banen, når det å ta beina fatt ville vært det naturlige.

Kanskje ingen overraskelse, altså, at Özils landslagstrener ryktes å bli Arsenal-manager. Nå som Arsene Wenger ligger an til å erstattes, seiler Löw opp som favoritt etter sommerens VM.

I oppgjøret mot AC Milan tegnet Özil seg for begge scoringene i 2-0 seieren, og minnet oss alle om hva han er kapabel til. Når en ny manager endelig gjør sitt inntog på the Emirates, er det trolig at slike øyeblikk vil bli mer vanlig.