Martin O'Neill
Foto: Dagur Brynjólfsson, CC

Så vidt mange Premier Leauge-klubber har skiftet manager denne sesongen, at Stoke kan bli tvunget til å ta en sjanse etter at Mark Hughes fikk fyken…

Hughes fikk reisepass etter at Stoke røk for League Two-klubben Coventry i FA Cupen. Staffordshire-klubben er et stødig skip, og slett ikke kjent for å sparke trenere basert på ryggmargsrefleksen. Hughes fikk således god tid til å få Potters-skuta på rett kjøl, men waliseren virket å ha mistet evnen til å motivere spillerne etter fire nokså gode sesonger i klubben.

Foruten at Hughes for så vidt leverte varene, var årsaken til at han fikk sitte at det faktum at det ikke fantes en naturlig arvtager. En som kunne føre Britannia Stadium-laget bort fra nedrykksstreken.

Tony Pulis ble koblet til gamleklubben, men Stoke har tatt syvmilssteg siden ringreven regjerte med sin pragmatiske fotballfilosofi. Det ville rett og slett virket underlig om Stoke plutselig skulle ansette den forhenværende treneren. Men, før de høye herrer i ST4 hadde fått muligheten til seriøst å vurdere muligheten, hadde Middlesbrough hyret inn mannen med baseballcapen.

Andre overlevelseseksperter har nylig fått kontrakt andre steder. Sam Allardyce, Roy Hodgson og Alan Pardew er ansatt for å lede sin nye arbeidsgivere inn i smult farvann. Navn som David Moyes og Claude Puel har på sin side sikret seg arbeid basert på tidligere sesongers plasseringer på øvre halvdel.

Siden ikke ingen spesialister på fortsatt Premier League-spill er ledige, er det beste for Stoke å hanke inn en trener med suksess i en middels stor klubb på CV’en. Det har jo fungert greit for Leicester med Puel, eller hva?

Et navn som kobles til den ledige Stoke-jobben, er forhenværende West Ham-manager Slaven Bilic. Selv om Bilic har gode resultater å vise til som manager, er mannens avsluttende måneder med the Hammers grunnlag for bekymring. Vi sitter med en følelse av at serberens strålende debutsesong i Østkant-klubben kunne tilskrives Dimitri Payet. Da problemene begynte å tårne seg, handlet det om elendig forsvarsspill og mangel på arbeidsmoral.

Da er muligens Irlands landslagstrener Martin O’Neill et bedre valg. Det er fem år siden sist O’Neill holdt tømmene i Premier League. Årene etter har han imidlertid vært en suksess som trener for grønntrøyene, til tross for at han råder over et begrenset spillermateriell.

O’Neill fikk sparken fra sin siste jobb som Sunderland-trener – en klubb som uansett har vært i en konstant tilstand av kaos i en årrekke. 65-åringen kan uansett se tilbake på suksess med både Leicester, Celtic og Aston Villa.

En av irens fremste kvaliteter, er at han evner å skape en positiv atmosfære i en spillergruppe. Det er akkurat hva Stoke trenger. Og dersom han kan kjøpes fri fra landslagsjobben, kan O’Neill plutselig bli en av sesongens store overraskelser.