Harry Kane
Foto: enviro warrior, CC

Dersom Champions League-kampen mellom Tottenham og Juventus var en boksekamp, ville man sagt at London-laget ledet på poeng…

Juventus hang i tauene. Torino-klubben lå under 3-2 sammenlagt med 26 minutter igjen av kampen. Spurs hadde kontroll på kampen, som de var i store deler av oppgjøret i Italia. ”Den Gamle Dame” hadde knapt skapt en eneste sjanse, og trengte to scoringer for å avansere. Det så mildt sagt ikke ut til å ligge i kortene, tatt i betraktning Juves blodfattige angrepsspill.

Så kom knockout-slaget. To kjappe bytter overrasket Tottenham. Et innlegg fra innbytter Stephan Lichtsteiner lokket Davinson Sanchez ut av posisjon, og Gonzalo Higuain kunne sette ballen i nettet. Kun et par øyeblikk senere var Sanchez nok en gang på bærtur, da han drev fremover. Ballen ble spilt inn i området han nettopp hadde forlatt, noe som ga Paulo Dybala anledning til å score.

Tottenham var det beste laget dersom vi ser 180 minutter under ett. De skapte flest sjanser, men har ingen grunn til å klage etter å ha sluppet inn høyst unødvendige baklengs. Mauricio Pochettinos gutter gjorde seg skyldig i ekstrem naivitet, og Juventus er akkurat den typen motstander som står klare til å straffe slike grunnleggende feil.

Det ville vært lett å skylde på Sanchez, men colombianeren kommer til å gjøre en og annen feil. Vi snakker tross alt om en 21-åring, som ellers har hatt en imponerende debut-sesong i Spurs-trøya. Om noe, skulle Sanchez vært bedre beskyttet av eldre lagkamerater og treneren.

På stillingen 1-1 var Tottenham fremdeles i en posisjon hvor de hadde avansert til kvartfinalene på bortemål. Alt de hadde trengt å gjøre, var å dytte folk inn på midtbanen, holde tett bakover og holde ballen i laget. I stedet var Spurs vidåpent og med panikken fortsatt rådende, slapp de altså inn det avgjørende målet.

Måten Juventus kontrollerte resten av kampen på, var en leksjon for Pochettino. Da Tottenham ledet med mindre enn en halvtime igjen, hvorfor jaktet de enda en scoring? Ligg lavt, og la motstanderen angripe. Så kan man eventuelt gripe sjansen på overganger. Det er akkurat hva Juventus gjorde, og de snudde oppgjøret.

Mangelen på frykt i dette unge Tottenham-mannskapet er også en grunn til at de har opplevd suksess. Men, de må skjønne når de har gjort nok til å vinne en kamp, og så la motstanderen stresse.

Spurs kan med rette hevde å ha tatt store steg i Champions League-sammenheng. Forrige sesong forsvant Tottenham ut allerede i gruppespillet. Likevel sitter vi med en følelse av at det er viktig at dette laget vinner noe, for å forhindre at nøkkelspillere forsvinner. Spurs kan nå konsentrere seg om det hjemlige seriespillet, og må ha fokus på FA Cupen. Bare slik kan de bevise at de ikke utelukkende kan spille god fotball, men at de også kan vinne troféer.