Da West Ham skilte lag med David Moyes denne uken, og ryktene hadde gått om at klubben var i samtaler med Shakhtar Donetsk-manager Paulo Fonseca, var det trygt å anta at en avtale allerede var klar med portugiseren…

Det skulle vise seg å gi West Ham-eierne mer kred enn de fortjente. Ikke før hadde Moyes forsvunnet fra Londons østkant, før vi fikk nyheten om at Fonseca hadde forlenget med Shakhtar.

Moyes fikk kun en korttidskontrakt med the Hammers, da han ble ansatt tilbake i november. Forståelig nok, tatt i betraktning den forhenværende Everton-trenerens seneste bedrifter. Vi snakker tross alt om mannen som fikk sparken fra drømmejobben som Manchester United-manager, før han feilet i både Real Sociedad og Sunderland.

Coolbet sørger for VM-feber! Sett inn 100kr og få 500kr ekstra å spille for!

Men, Moyes beviste at tvilerne tok feil. Skotten overtok et lag under nedrykksstreken, og ledet West Ham inn i smult farvann. 13. plass. Dersom du legger til grunn poengsnittet Moyes oppnådde i hans korte periode på London Stadium, ville West Ham endt på øvre halvdel av tabellen. Slett ikke ueffent med det rotet han arvet etter Slaven Bilic.

For all del; det var ikke rosenrødt under Moyes heller. West Ham-forsvaret var fortsatt av det lurvete slaget, og Moyes opplevde et par heftige nederlag på veien. Men, alt i alt maktet han å løse mange av West Hams problemer. Ikke minst introduserte han en ny taktikk, hvor han flyttet venstrebacken Aaron Cresswell inn sentralt, mens Arthur Masuako ble benyttet som vingback. Skadekrise ga tenåringen Declan Rice en mulighet i Moyes’ trebacksforsvar, hvor Rice gjorde en god figur. Vel og merke gjorde akademiproduktet et par ungdommelige feil, men ikke mer enn hva man kan forvente av en 19-åring.

Kanskje mest av alt var forvandlingen av rekordkjøpet Marko Arnautovic. Han ble hentet fra Stoke, og Arnautovic figurerte på en rekke lister over sommerens verste kjøp tidlig i sesongen. Moyes fikk derimot fart på 29-åringen. Og ved å benytte østerrikeren som spiss, fikk laget plutselig en ny dimensjon.

Moyes gjorde uansett nok til å fortjene en sjanse. West Ham var heller ikke avvisende til tanken, men snarere enn å si i klartekst at de ønsket ham, la de ikke skjul på at de ønsket å intervjue andre kandidater. Ikke overraskende trakk Moyes seg fra prosessen.

Spørsmålet er hva West Ham gjør uten verken Moyes eller Fonseca. Rafael Benitez har blitt nevnt, men det sier litt om tilstanden i the Hammers når Newcastle regnes som et mer stabilt arbeidssted. Benitez har i det minste Newcastle-fansens hengivenhet om ikke annet. West Ham-supporterne er på sin side så opptatt med å protestere mot eierne, at de ikke har tid til å støtte treneren.

Forhenværende Manchester City-manager Manuel Pellegrini er favoritt til å ta tømmene. Det krever imidlertid store penger for å lokke chileneren bort fra kinesiske Hebei China Fortune. Som gjerne er problemet med elitetrenere. Vi kan ikke fri oss fra tanken på at West Ham atter igjen har vært i overkant ambisiøse. Muligens hadde det beste vært å beholde Moyes – en manager som kunne bidratt til kontinuitet i en klubb som har hatt alt annet de siste årene.

Coolbet sørger for VM-feber! Sett inn 100kr og få 500kr ekstra å spille for!