Både Manchester United og Tottenham har lagt et elendig overgangsvindu bak seg. Trenerne har imidlertid hatt ulike måter å reagere på…

Det kunne se ut som om Jose Mourinhos stall kom til å bli betydelig styrket, da klubben hanket inn tenåringen Diogo Dalot og brassen Fred tidlig i overgangsvinduet. Men, duoen ble Uniteds eneste kjøp, og Mourinho fikk verken midtstopperen eller kantspilleren han krevde.

Portugiseren har reagert på negativt vis. Han har benyttet hver eneste pressekonferanse til syting, og gjort det vitterlig at hans nåværende spillergruppe ikke er god nok. Det er ikke vanskelig å se for seg at når resultatene uteblir, vil mangelen på signeringer være Mourinhos unnskyldning.

”The Special One” synes atter igjen å være på kollisjonskurs med arbeidsgiveren. Styret ønsker ikke å kvitte seg med unggutter som Anthony Martial og Luke Shaw, mens de samtidig mener at prislappen på Toby Alderweireld og Harry Maguire er for høy. For dette er en klubb som har handlet inn dyre midtstoppere i de to foregående sommervinduene.

Mourinhos fremferd denne sommeren, og de trolige problemene som ligger i kjømda, er diametralt forskjellig fra hvordan Mauricio Pochettino har håndtert et – om mulig – enda verre overgangsvindu. For Tottenham maktet ikke signere en eneste spiller – ikke engang Jack Grealish, selv om spillerens arbeidsgiver Aston Villa er i store, økonomiske vansker.

Pochettinho signert nylig en ny femårskontrakt, og han snakket samtidig om nødvendigheten av å være modig i overgangsvinduet. Det handlet om å hente inn spillere tidlig. Klubben hadde angivelig £150 millioner å kjøpe nye navn for. Ikke til å undre seg over om argentineren er skuffet over mangelen på aktivitet.

Uansett hvor nedstemt han måtte være, har han holdt det for seg selv. Da han uttalte seg på en pressekonferanse forleden, fokuserte den tidligere Espanyol-treneren på hvor vanskelig overgangsmarkedet var, og hvor vrient det er å forsterke en allerede god stall. Ved å velge en slik strategi – altså, det motsatte av Mourinhos taktikk – har Pochettino hevet spillernes selvtillit. Ikke minst har han gjort det beste ut av en vanskelig situasjon.

Mourinho kan lære mye av Pochettinos tilnærming. Men, det spørs om ikke Spurs-treneren kan lære litt av Premier League-rivalen også. Joses elegi har ikke ført til de kjøpene han hadde håpet på. Men, det er fordi de høye herrer på Old Trafford begynner å bli lei av klagingen, og at de tenker på en fremtid uten Mourinho.

Pochettino er i en sterkere posisjon, siden han – i likhet med Harry Kane – er klubbens fremste aktiva. Selv om sør-amerikaneren ikke skal kritiseres for måten han håndterte overgangsvinduet på, er det rom for nyanser her. Kanskje at man må tenke fremover mot januar? Eller å gi spillere som Dele Alli og Christian Eriksen nye kontrakter? Noe som legger litt press på styreformann Daniel Levy – bare for å minne ham på hva han kan miste dersom han ikke holder treneren fornøyd.

 

Manchester United klokket inn til andreplass forrige sesong, mens Tottenham tok plassen bak. Det virker ikke som om noen av klubbene har gjort nok denne sommeren til å vinne tittelen. Det blir uansett interessant å se hvem av disse karakterene som fikser denne sesongen best.