Manchester United - Old Trafford

Etter at Manchester United måtte tåle skuffende 2-2 i hjemmemøtet med Burnley, var Jose Mourinho kjapt ute med å servere unnskyldninger…

Nå som United ligger 12 poeng bak Premier League-lederne Manchester City (en avstand som kan øke til 15 poeng hvis de lyseblå slår Newcastle), virker gullkampen allerede å være over.

Skal vi tro den godeste Mourinho, har det ikke noe med ham å gjøre. Portugiseren pekte snarere på Citys dype lommer, og hevdet på samme tid at han trenger å handle nye spillere for å kunne konkurrere med byrivalen.

“Vi er inne i det andre året med tanke på å gjenreise et fotballag – et lag du er klar over ikke er blant verdens beste”, sa Mourinho. “Manchester City handler på sin side høyrebacker til prisen av spisser. Det å bruke £300 millioner er ikke nok”.

Det er ikke vanskelig å se dette som en avledningsmanøver fra Mourinhos side. For å dekke over egne feil og mangler. Poenget om Citys backkjøp henger jo ikke på greip. For da Benjamin Mendy ble skadet tidlig i sesongen, måtte Pep Guardiola omskolere den sentrale midtbanespilleren Fabian Delph til venstreback.

Legg også til at United betalte en sum for Luke Shaw som tilsvarte hva angripere ble kjøpt for den gang. Mourinho har ikke vært i stand til å hente ut Shaws ubestridte potensial, og benytter i stedet Ashley Young på venstreback.

Manchester Uniteds fall kan i stor grad tilskrives klubbens svake prestasjoner i overgangsmarkedet. Det er et problem som strekker seg helt tilbake til Alex Fergusons avsluttende sesonger i klubben. Det er sant at United-troppen ikke er så god som den burde være, ei heller holder den samme kvalitet som City-stallen. Men, det handler mer om dårlige valg enn mangel på penger.

De svake beslutningene i overgangsmarkedet har fortsatt på Mourinhos vakt. Rødtrøyene har handlet Eric Bailly og Victor Lindelöf for totalt £68 millioner. Førstnevnte er ofte skadet eller suspendert, mens svensken har hatt en katastrofalt svak start på United-karrieren. Fremover på banen finner vi Henrikh Mkhitarayan – en herremann Old Trafford-klubben la £38 millioner på bordet for. I Mourinhos andre sesong er armeneren allerede ute i kulden.

Når Manchester Citys overgangsrekord er £55 millioner for Kevin De Bruyne (en spiller Mourinho selv lot gå da han var Chelsea-nestor), og ens egen klubb har betalt mer for spillere ved tre anledninger, er det lite klokt å hevde at man er underdogs.

Mourinhos unnskyldninger forklarer heller ikke hvorfor United bare med nød og neppe klarte uavgjort mot et lag som Burnley. En motstander på sparebluss både hva angår overgangssummer og godtgjørelser. Burnley manglet i tillegg en rekke nøkkelspillere, men ledet like fullt 2-0 på Old Trafford.

Gapet mellom United og City er selvsagt ikke Mourinhos skyld alene. Men, han forsøker åpenbart å frikjenne seg selv. Vi går ikke på limpinnen, og Mourinho bør heller fokusere på hvordan laget kan ta steg i riktig retning i 2018.