Manchester United - Old Trafford

Dersom du måtte plukke en Manchester United-spiller som kan vise seg som den siste biten i Jose Mourinhos puslespill, vil du få god odds på at mannen heter Scott McTominay…

Nemanja Matic skulle være den såkalte ”Missing Link”, da han ble hentet fra Chelsea for £40 millioner i sommerens overgangsvindu. Den defensive midtbanespilleren skulle sørge for at Paul Pogba kunne konsentrere seg om andre oppgaver.

Problemet er bare at Pogba synes å ønske seg større frihet enn Matic kan tillate. Selv om serberen riktignok er en veldig god spiller, er han ikke en midtbane alene. Han trenger en en medspiller og støtte – noe Pogba enten ikke er villig til, eller i stand til å yte.

Så har vi McTominay. I utgangspunktet ble han plukket som et alternativ til Pogba, men 21-åringens inntreden var mer for å statuere et eksempel. En tilsynelatende ordinær spiller ble altså valgt til fordel for klubbens rekordkjøp. Etter alle solemerker var det Mourinhos forsøk på å overbevise Pogba om å skjerpe seg.

Det var inntil duoen ble benyttet i samme ellever mot Chelsea – i tillegg til Matic. Serberen og McTominay gjorde ryddejobben på midtbanen, mens Pobga fikk anledning til å drive fremover. Hele laget fremstod som balansert, noe som også betalte seg i form av 2-1 seier.

Nå som Matic ikke lenger er like eksponert, er også forsvarsfireren bedre beskyttet. Det samme med kantspillerne når de mister ballen. Det var ingen overraskelse at Romelu Lukaku muligens hadde sin beste kamp i Manchester United-trøya, da han endelig fant nettmaskene mot et topp seks-lag med støtte fra Pogba og Alexis Sanchez.

McTominay har fremdeles mye å bevise, men for øyeblikket er han en viktig del av laget. Hans nærvær gjør åpenbart at laget fungerer bedre. Det er en påminnelse om at den beste startelleveren ikke nødvendigvis inkluderer de beste enkeltspillerne.

Det å få balansen i laget riktig er også noe den Englands landslagstrener Gareth Southgate sysler med. Det kan meget vel hende han vil ty til McTominay for å styrke en midtbane uten særlige alternativer. Spesielt ettersom spilleren også er kvalifisert for spill for Skottland. La oss tippe sistnevnte i alle fall vurderer unggutten ved neste uttak.

Dersom McTominay evner å etablere seg som en del av United-laget, vil det være en eventyrhistorie om en spiller som tilsynelatende kom fra intet. Sannheten er imidlertid at han lenge har vært høyt ansett på Old Trafford, men karrieren har vært satt på hold grunnet karens uvanlige, fysiske utvikling. Det ble lenge snakket om at McTominays manglende høyde kunne true en fotballkarriere. Etter å ha vokst drøyt 35cm på to år, er det ingen som snakker om at den nå 1.93 meter høye unggutten er for lav.

Det eneste som gjenstår nå, er å vokse som fotballspiller. Kun fremtiden vil vise om den ryddige midtbanespilleren kun er rett mann på rett sted, eller om han også kan utvikle seg til en spiller med enda større ansvar.