Den forhenværende Manchester United-stopperen Rio Ferdinand beskyldte nylig Romelu Lukaku for å være “en drøm å forsvare seg mot”…

Både Ferdinand og den gamle klubbkollegaen Paul Scholes kritiserte Lukakus mangel på bevegelse, i 0-0-kampen mot Valencia hjemme på Old Trafford.

Lukaku har funnet nettmaskene fire ganger på 10 kamper denne sesongen. Forrige sesong ble fasiten 27 fulltreffere i løpet av 51 kamper. Tilsynelatende bra betalt, men husk at kun 16 av målene kom i Premier League-sammenheng (34 kamper). Sammenlignet med Mohamed Salahs 32 mål og Harry Kane (30) var Lukaku langt bak i leksa.

Sannheten er at Lukaku har blitt en dårligere spiller i Manchester United, noe som i sin tur er atter et ankepunkt mot Jose Mourinho. 25 scoringer var utbyttet i belgierens siste sesong i Everton. Han fremstod langt farligere den gang, en den store, ubevegelige klumpen vi ble vitne til tirsdag kveld.

Dersom det var noe å kritisere Lukaku for som Everton-spiller, var det at han var en bølle – som ikke nødvendigvis spilte bra mot toppklubbene. En formildende faktor var at Everton ikke var blant de beste i ligaen, og at de som regel tapte mot Premier League-eliten.

Overgangen til Manchester United skulle gi Lukaku mulighet til å bevise at han var så god som noen annen spiss i verden. For ikke å glemme at han skulle levere også i de såkalte toppkampene. Foruten en fin forestilling mot gamleklubben Chelsea forrige sesong, har Lukaku som regel skuffet.

Det vil være feil å hevde at vi nå sitter med ugjendrivelige bevis på at Lukaku ikke er god nok. Den komplette mangelen på angrepsplan i Manchester United påvirker nødvendigvis mannens prestasjoner – på samme måte som resten av lagkameratene. Vi snakker om spillere som har levert strålende for andre klubber – som Paul Pogba og Alexis Sanchez.

Dytter du Lukaku inn i Liverpool eller Manchester City-angrepet, er det ikke vanskelig å forestille seg at angriperen kan levere 30 mål eller mer. Det var i så måte betegnende at han fremstod så vidt farlig for Belgia i sommerens VM. Man kan selvsagt argumentere med at spillere som Kevin De Bruyne og Eden Hazard gir det belgiske landslaget flere kreative strenger å spille på enn Manchester United. Det forklarer derimot ikke at Lukaku var et mareritt for motstandernes forsvar med bevegelsene sine i VM, mens han er fullstendig statisk på klubblaget.

Lukaku er priset til 14.00 i odds på å ende som Premier Leagues toppscorer. Dersom Mourinho hadde vært garantert å bli værende ut sesongen, kunne Lukaku-oddsen gjerne vært 100.00. Vi har uansett grunn til å tro at vi har til gode å se det beste fra Lukaku i United-trøya etter trenerbyttet.