Foto: Elland Road, Tolvtemann.com

Vi blir ikke vitne til en mest spennende treneransettelse denne sommeren…

Championship-klubben Leeds har utnevnt Marcelo Bielsa som ny manager. En av de mest ustabile klubbene i England har altså ansatt en av de mest eksplosive trenerne i fotballverden. Det blir garantert fyrverkeri. Enten på banen eller i styrerommet. Kanskje begge.

I løpet av de fem seneste årene har Leeds hatt ni ulike trenere på permanent basis. Forrige sesong hentet Yorkshire-klubben to trenere, og sparket like mange. I 2014/2015 var tallet tre.

Coolbet sørger for VM-feber! Sett inn 100kr og få 500kr ekstra å spille for!

Bielsa fikk sparken fra sin siste jobb i Lille etter bare 19 kamper. Tidligere har han takket for seg i Espanyol etter bare ni kamper, for å ta tømmene på det argentinske landslaget. Ingenting slår imidlertid oppholdet i Lazio, hvor Bielsa trakk seg etter bare to dager i sjefsstolen.

Argentineren har aldri vunnet et eneste trofé, men blir hyllet av en ung generasjon av managere – en gruppe trenere som beskrives som Bielsas disipler. Navn som Pep Guardiola, Mauricio Pochettino og Diego Simeone er blant dem som bekjenner seg til Bielsas fotballære. En rekke tidligere spillere roser også den ukonvensjonelle trenerens treningsmetoder.

Bielsa sverger som regel til 3-3-3-1 – en formasjon som er ekstremt fleksibel. Vi snakker hurtig angrepsfotball og en generell struktur som gjør at laget har tallmessig overtak over hele banen. Spillerne forventes å presse høyt når de ikke har ballen, samtidig som de skal fylle både defensive og offensive roller. Forståelsen mellom lagkameratene er nøkkelen til å få dette systemet til å fungere.

Det store spørsmålet er om Leeds-spillerne er gode nok til å leve opp til Bielsas filosofi. Hvittrøyene havnet på 13. plass i the Championship forrige sesong. Kan Bielsa heve spillerne han har arvet, og vil klubben gi ham anledning til å hente inn spillermateriellet han trenger for å levere fotballen han er kjent for?

Vi får se. Èn ting er imidlertid på det rene: Det er liten vits i å foreta en så vidt modig ansettelse, såfremt klubben ikke er villige til å la eksperimentet få tid til å virke. Det kan ta tid før Bielsas metoder begynner å kaste av seg, og det vil garantert være skuffelser underveis. Styreformann Andrea Radrizzani må fortsette å være modig, og stole på at han har foretatt den riktige ansettelsen.

Kun seks klubber regnes som mer sannsynlige til opprykk kommende sesong. Leeds er priset til 6.50 i odds på å spille Premier League-fotball fra august 2019. Uansett hva som skjer vil det bli en fascinerende reise, og ikke rent få fotball-hipstere vil valfarte til Elland Road neste sesong. Slike som er langt mer interessert i Marcelo Bielsa enn Leeds United.

Coolbet sørger for VM-feber! Sett inn 100kr og få 500kr ekstra å spille for!