Premier League-klubbenes avgjørelse om å stenge overgangsvinduet før sesongstart er på mange måter fornuftig…

Klubbene i Englands øverste divisjon må nå gjøre unna handlerunden den 9. august – to dager før den nye sesongen sparkes i gang. Idéen er at lagene vil unngå forstyrrelsene som kjøp og salg av spillere forårsaker etter seriestart. Det skal gi trenerne anledning til å fokusere på månedene som ligger foran dem, med visshet om at spillerstallen vil forbli uforandret. I det minste frem til januar.

Coolbet sørger for VM-feber! Sett inn 100kr og få 500kr ekstra å spille for!

Det er for all del en nobel tanke, men i praksis vil det til å begynne med skape store problemer for Premier League-klubbene. Hvorfor vil du eksempelvis introdusere nye overgangsregler den samme sommeren når VM spilles?

VM-finalen går av stabelen den 15. juli. Premier League-sesongen tar til kun 27 dager senere. De fleste spillerne som er aktuelle for en overgang vil naturlig nok ha reist hjem fra Verdensmesterskapet før finaledagen. Men, så er de på ferie i et par uker, for å slappe av før alvoret starter igjen. Det er således liten tid for Premier League-lagene til å hente navn som har vært i aksjon i Russland – en turnering hvor brorparten av klodens beste har vist seg frem.

Les også: VMs fem nye stjerner

Det amputerte sommervinduet har blitt ytterligere komplisert ved at de øvrige europeiske ligaene ikke har gjort det samme. Klubber på kontinentet har fremdeles frem til utgangen av august med å fullføre kjøp og salg. Vi snakker om totalt 22 ekstra dager – noe som kan ha innvirkning på Premier League-lagenes muligheter til å tiltrekke seg spillere.

Forestill deg at du er en spiller med tilbud fra en Premier League-klubb og et lag i Bundesliga. Du foretrekker England, men er samtidig greit fornøyd med Tyskland. Agenten din kan kreve mer penger fra den potensielle Premier League-arbeidsgiveren, siden de engelske lagene har dårlig tid. Du er selv på det rene med at du har en overgang til tysk Bundesliga i bakhånd, siden lagene der har ytterligere tre uker på seg til å handle forsterkninger.

Det tegner til å bli et par kaotiske uker før den nye sesongen begynner. Premier League-klubbene vil måtte betale i overkant både i overgangssummer og i form av lønninger. For utenlandske lag og agenter har blitt servert en mulighet til å holde engelske klubber som gissel. Resultatet kan bli at flere velger å handle spillere fra klubber i samme divisjon. Og det vil jo skape de samme forstyrrelsene for de trenerne disse endringene var ment å skulle hjelpe.

Så har vi muligheten for at klubber som Barcelona og Real Madrid vil forsøke å signere spillere etter at Premier Leagues eget overgangsvindu har stengt. De engelske lagene vil naturlig nok ikke selge, siden de ikke kan hente erstattere. Spillerne selv kan imidlertid ønske seg bort, og vi har sett et utall eksempler på store navn som streiker eller pådrar seg mystiske ”skader” for å presse frem en overgang.

Det kan meget vel hende at endringer er til det beste. Men, akkurat nå kan de nye bestemmelsene sparke bein på de engelske toppklubbene.

Coolbet sørger for VM-feber! Sett inn 100kr og få 500kr ekstra å spille for!