Harry Kane
Foto: enviro warrior, CC

Forestill deg at Oscar-statuettene ble delt ut i oktober, og at man overså filmer som ble lansert i november og desember…

Det er i realiteten hva som skjer når PFA bestemmer seg for årets spiller. Avstemmingen tar til så tidlig som i februar. Absurd tidlig når det handler om å bestemme seg for hvem som har vært best i løpet av en sesong. For det gjenstår fremdeles mye fotball når de første dytter stemmeseddelen ned i urnene. Prisutdelingen finner passende nok sted 22. april – noen uker før sesongslutt.

Manchester City har kanskje stukket av med Premier Leauge-tittelen, men Liverpool kan overgå den prestasjonen dersom de løfter Champions League-troféet. Likevel vil ikke dette reflekteres i stemmegivningen. Mange fotballspillere tenker nå at Mohamed Salah fortjener tittelen som årets spiller, mens de kanskje allerede har stemt på Kevin De Bruyne.

For all del; PFAs liste over kandidater er habil nok, til tross for feil og mangler ved systemet. I tillegg til De Bruyne og Salah finner vi David De Gea, Harry Kane, Leroy Sane og David Silva på listen over kandidater. Alle kan se tilbake på veldig gode sesonger. Kanskje et navn som Liverpools Roberto Firmino hadde fortjent å bli nevnt, men de seks utpekte er en greie nok.

Det er mer enn vi kan si om PFAs Young Player of the Season. Spillere som er 23 år eller yngre ved sesongstart er kvalifisert. Det er et system som ikke lenger tjener formålet det var ment for. Bare se på de nominerte.

Harry Kane er en av kandidatene, til tross for at han rasket med seg prisen tilbake i 2014/2015 – den gang han med rette kunne kalles en ung spiller. Nå som han er etablert som en av verdens beste spisser, vil det være en dårlig vits om han vinner en pris forbehold unge og fremadstormende spillere.

Det samme gjelder Raheem Sterling. Den forhenværende Liverpool-angriperen fikk sin debut allerede for seks år siden – da han var 17 år. Etter den tid har han fått 37 kamper for England. Han er kanskje fremdeles en ung herremann, men han kan så visst ikke anses som en ung spiller.

Når så vidt mange spillere hevder seg på senior-nivå i ung alder, er det åpenbart av reglene må endres. Kanskje bør det være tilleggskritierer utover aldersgrensen på 23 år. Eksempelvis; at man kun er aktuell til prisen i to-tre sesonger etter debuten.

En kandidat som hadde vært en verdig vinner med slike regler, er Fulhams Ryan Sessegnon. 17-åringen har bokført 14 mål i Championship denne sesongen, og er den første spilleren fra nest øverste nivå som har blitt nominert til prisen som Årets Unge Spiller.

Dessverre er det lite trolig at Sessegnon stikker av med troféet. PFAs bisarre tilnærming til prisen sørger for at feil vil begås. Det verste er likevel at de ikke virker å ha noen interesse av å rette på hva som ikke fungerer.