Anfield - Liverpool

Mohamed Salah er i skrivende stund toppscorer i Premier League. Men, er det mulig at han kan sikre seg Gullstøvelen?

Ingen Premier League-klubb gjorde det bedre i sommerens overgangsmarked enn Liverpool. £40 millioner for Salah fremstår allerede som et røverkjøp, etter at egypteren har vært en øyeblikkelig suksess på Anfield. Angriperen har allerede rukket å slå en seiglivet rekord også.

Siden overgangen fra Roma tilbake i juni, har Salah gått forbi selveste Robbie Fowler. Ingen andre Liverpool-spillere kan nemlig skilte med 17 scoringer på 21 kamper, hvorav 12 har kommet på 14 Premier League-opptredener.

Det betyr følgelig at Salah ligger to fulltreffere foran nærmeste konkurrent – Tottenhams Harry Kane. Og når vi ser nærmere på statistikken, blir prestasjonen ytterligere imponerende. Salah har nemlig sørget for nettsus hver 94. minutt, noe som er langt bedre enn rivalene. Skudd-på-mål-raten er 69%, og best av divisjonens fem fremste målscorere.

La oss heller ikke glemme at Salah er en kantspiller, og at han således kjemper om toppscorertittelen med rendyrkede spisser. 25-åringen viste for all del lovende takter i Roma, hvor han fant nettmaskene 29 ganger i løpet av 65 Serie A-kamper. I Liverpool har han imidlertid tatt enda et steg opp.

Spørsmålet er om det kan fortsette? Salah trenger bare to scoringer for å tangere sin personlige bestenotering på 19 mål – et antall han klokket inn til for Roma forrige sesong. Det er rimelig å hevde at mannen er i ukjent terreng, om ikke annet.

Likevel er det ikke uvanlig for kantspillere å bli mer målfarlige så snart de får noen år på baken. Etter hvert får de gjerne også tillit sentralt. I Premier League-sammenheng har både Cristiano Ronaldo og Gareth Bale utviklet seg fra fotrappe kantspillere til foregangsfigurer for sine respektive klubber. Salah virker så visst å følge i samme spor.

Nevnte duo endte som kjent opp i Real Madrid. Det er i så måte dårlig nytt for Merseyside-klubben at de spanske gigantene allerede har blitt linket til Salah. Interessen kan potensielt forstyrre Salahs gode formkurve, selv om medaljekamp i Premier League og forestående VM kan holde angriperen fokusert.

Oddsen på at Salah ender sesongen som toppscorer har sunket dramatisk til 4.50. Kun Kane er priset lavere med 3.50. Spurs-spissen er på alle måter den største hindringen på veien mot toppscorertittelen, etter å ha stukket av med tittelen de to foregående sesongene. Tottenhams målmaskin har allerede et tosifret antall scoringer på samvittigheten i år, selv om hvittrøyenes form ikke har vært noe å skrive hjem om.

Et annet spørsmål er om motstanderne har blitt bedre til å hanskes med en spiller som har overrasket alle i sesonginnledningen. Farten er Salahs fremste salgsargument, noe som også kan sies om Sadio Mane. Den smarte måten å møte Liverpool på, er således å ligge lavt for å unngå rom bak forsvaret.

Tiden vil vise hvorvidt Salah kan detonere en aldri så liten bombe. I mellomtiden kan du dra fordel av den høye oddsen på at Reds-raketten scorer fra kamp-til-kamp. Det tar som kjent alltid tid før markedet reflekterer den egentlige oddsen. Inntil videre er uansett Salah priset bedre enn hva tilfellet bør være. Løp og kjøp!