Anfield - Liverpool

Ronaldo og Messis regjeringstid går mot slutten. Kan Mohamed Salah bli verdens beste spiller?

Etter en fantastisk sesong i Liverpool-trøya har det vært spørsmål om han egypteren er like god som Lionel Messi og Cristiano Ronaldo. Med 43 scoringer har Salah tegnet seg for flere scoringer enn begge sluggerne, men for å kunne regnes som deres likemann må Liverpool-angriperen levere lignende antall mål i sesong etter sesong.

For å sette det i perspektiv; Ronaldo har scoret 40 mål eller mer i hver av de åtte seneste sesongene. Messi har klart samme bragt i ni strake sesonger.

Slik skremmende stabilitet vil vi trolig aldri bli vitne til igjen. Det er verdt å ha i bakhodet at Messi og Ronaldo er unntakene som bekrefter regelen. Parhestene har hatt duopol på Ballon d’Or – en utmerkelse som gis til verdens beste spiller – i de 10 seneste sesongene. De foregående 10 vinnerne var alle forskjellige spillere.

Historien forteller oss at sistnevnte er normalsituasjonen. At en spiller slår ut i full blomst i én eller toppen to sesonger, og hvor de er verdens beste. Dersom vi går tilbake til utgangspunktet: Kan Mohamed Salah bli verdens beste?

Det er i alle fall vanskelig å huske en bedre forestilling fra en angrepsspiller denne sesongen, enn den Salah stod for i Liverpools 5-2 seier over Roma tirsdag kveld. To scoringer og to målgivende pasninger er fenomenalt. Med en utrolig selvtillit behandlet Salah Roma-forsvarerne som rundingsbøyer.

Det er imidlertid iøynefallende at Liverpool i de to seneste kampene – mot West Bromwich og Roma – har klappet sammen når de har gitt Salah en pust i bakken. Han ble byttet ut i begge kampene. West Bromwich klarte 2-2, mens Roma scoret to ganger så snart Salah hadde ruslet av banen.

Siden Salah knapt kan beskyldes for å mangle energi, bør Jürgen Klopp muligens vurdere å holde målmaskinen på banen i fremtiden. Salah er nemlig i ferd med å bli så avgjørende for måten Liverpool spiller på, at de ikke vet hva de skal gjøre uten ham. Til tross for Romas to sene scoringer bør Liverpool likevel ta seg videre til Champions League-finalen. Skulle The Reds vinne, vil Salah utvilsomt kunne bryte Messi og Ronaldos hegemoni.

Ettersom La Ligas største stjerner er inne i sine siste år, vil tittelen som ”Verdens Beste” snart tilfalle nye fjes. Salah fremstår som den fremste kandidaten til å overta tronen.