Da Gareth Southgate plukket den engelske landslagstroppen til kampene mot Spania og Sveits, var Premier League-sesongen kun tre kamper gammel. Det kan være årsaken til hvorfor ikke Leicesters nye playmaker James Maddison ble kalt inn…

Den godeste Southgate kunne vitterlig ha ventet til etter den fjerde serierunden. La oss tippe 21-åringen hadde vært i landslagsfolden om så hadde vært tilfellet. For Maddison leverte en forestilling mot Liverpool som beviser at han er klar for internasjonal fotball. Til tross for at han kun har fire kamper å vise til i toppdivisjonen. Han er åpenbart talentfull nok, men hva som er bemerkelsesverdig er mannens selvtillit. Maddison signerte for blåtrøyene så sent som denne sommeren, men er allerede lagets dominerende figur.

I oppgjøret mot Liverpool gikk alt gjennom Maddison. Han tok alle dødballene, og la opp til Leicesters scoring i 1-2 tapet. Han var den viktigste spilleren på banen, og den alles øyne fulgte – selv med tap mot et stjernespekket lag.

Etter å ha blitt forbigått i forbindelse med A-lagsuttaket, vil Maddison i stedet spille for Englands U21 mot Nederland og Latvia. Dersom han imponerer i disse kampene, kombinert med at Premier League-formen holder seg ved like, vil det bli vanskelig for Southgate å komme forbi den tidligere Norwich-spilleren ved neste korsvei.

Ikke minst fordi det er relativt få engelske spillere som får regelmessig fotball i Premier League. Den nåværende troppen inkluderer Fabian Delph, Ruben Loftus-Cheek og Adam Lallana – selv om ingen av dem har startet en eneste ligakamp denne sesongen. Slikt er selvsagt ikke bærekraftig. Og når sesongen skrider frem, vil det bli vanskeligere for Southgate å velge spillere som ikke starter på klubblaget. Lallanas deltagelse var spesielt overraskende, tatt i betraktning mannens fysiske form. Ikke overraskende pådro han seg en skade på trening, og trakk seg følgelig fra landslagstroppen.

Southgate er egentlig ikke i en posisjon hvor han har råd til å diskvalifisere en spiller basert på manglende erfaring. Dersom man er engelsk, spiller regelmessig og leverer godt for en toppserieklubb, bør man automatisk være aktuell for landslagstroppen.

For øyeblikket finnes det ikke 20 engelske utespillere som spiller bedre enn James Maddison. Mangelen på toppserieerfaring holder ham tilbake, men etter Southgates uttalelser om at han må vurdere spillere også fra the Championship, har Maddison grunn til å føle seg snytt.

21-åringen var en av de beste i forrige sesongs Championship, med 14 mål og åtte målgivende for middelhavsfareren Norwich. Han har kanskje ikke mange Premier League-kamper under beltet, men unggutten kan likevel skilte med over 100 førstelagsopptredener.

Det tok ikke lang tid før Dele Alli kom inn i det gode selskap etter overgangen fra MK Dons til Tottenham. Det handlet om at han var god nok. Det samme gjelder Maddison.