Joe Hart
Foto: Johan Ohrling, CC

Da Pep Guardiola gjorde det klart at han ikke ønsker Joe Hart som burvokter i Manchester City, virket det som en i overkant streng konklusjon. Vi snakker tross alt om en spiller som var en nøkkelfigur i en æra hvor City tok to Premier League-titler…

Guardiola fastslo at Harts evner med beina ikke var tilstrekkelig. Selvsagt uten å gi keeperen mulighet til å bevise at han kunne tilpasse seg spanjolens spillestil. Avgjørelsen virket ytterligere forhastet da Guardiolas nye målvakt – Claudio Bravo – viste seg å være en katastrofe mellom stengene. Chileneren manglet nemlig det mest elementære for å kunne klassifiseres som keeper.

Likevel, i etterpåklokskapens lys, fremstår Guardiolas vurdering av Hart helt grei. Faktisk litt snill. Han sa jo ikke at Hart ikke lenger hadde kvalitetene som fordres for å spille på toppnivå. Snarere, at han som keeper ikke passet inn i hans måte å tenke fotball på. Ederson har demonstrert nettopp hvor viktig det er å ha en målvakt som er god med beina, der han har veid opp for City-forsvarets mange feil og mangler som keeper/sweeper.

Samtidig har Hart slett ikke vært i stand til å vise at Guardiola har tatt feil. Det var kanskje illustrerende nok at ingen engelske klubber var villige til å ta sjansen på Hart forrige sesong, noe som førte til et låneopphold i italienske Torino. Men, det å være ute av rampelyset innebar heller ikke at Serie A-oppholdet var en ubetinget suksess. Selv om Hart spilte hver eneste av Torinos seriekamper etter overgangen, gjorde han en rekke tabber. Engelskmannen rakk til og med å bli kritisert av klubbpresident Urbano Cairo.

Kun tre lag slapp inn flere baklengs enn Torino i ligasammenheng forrige sesong, og målene har fortsatt å trille inn etter overgangen til West Ham. Bak et vel og merke porøst Hammers-forsvar, har Hart vært svak. Og nå venter en enda hardere kamp om førstelagsspill i Londons østkant.

Hart var ikke tilgjengelig for spill mot moderklubben Manchester City. Erstatteren Adrian gjorde sine saker så vidt godt, at han fikk tillit i 1-0 seieren over Chelsea i forrige serierunde. David Moyes har antydet at Adrian vil bli foretrukket så lenge han spiller godt. Det gir Hart et stort problem.

Det har ikke manglet dem som mener at Harts tid som Englands landslagskeeper må være over. Etter et svakt EM i 2016, og fortsatte utfordringer med lavt plasserte skudd til venstre, er vi tilbøyelige til å si oss enige. Spiller han heller ikke regelmessig på klubblaget, vil det bli stadig vanskeligere for Gareth Southgate å forsvare Harts tilstedeværelse.

Med sine 30 år er Hart fremdeles som ungdom å regne i keeper-sammenheng. Men, karrieren på øverste nivå synes allerede over. Guardiola kan meget vel ha sagt at han ikke var ønsket med videre av taktiske grunner. Muligens har den godeste Pep hatt en følelse av at Hart var over middagshøyden.