Pep Guardiola
Foto: Thomas Rodenbücher, CC

Pep Guardiola vil raske med seg hver eneste trenerutmerkelse ved utgangen av sesongen. Det er imidlertid flere manager som fortjener å bli nevnt…

Selv om det har vært mange fiaskoer, har det vært vel så mange suksesshistorier. Fortellinger om trenere som har overprestert med få ressurser, eller de som har redde lag som var dødsdømte.

Både Crystal Palace og Swansea var favoritter til å bli degradert tidligere denne sesongen. Men, Roy Hodgson og Carlos Carvalhal har gitt klubbene forutsetninger for å sikre fornyet Premier League-kontrakt. The Swans har fem poeng ned til nedrykksstreken, mens Crystal Palace har seks. Det vil både være uventet og uheldig dersom disse trenerne skulle oppleve nedrykk i en sesong hvor de har maktet å snu de respektive skutene.

Alle tre klubbene som rykket opp forrige sesong ser ut til å overleve. Newcastle har allerede brutt den magiske 40 poeng-barrieren, til tross for at Rafael Benitez har hatt mindre penger å bruke enn både Chris Hughton (Brighton) og Huddersfields David Wagner. Likevel skal både Hughton og Wagner har ros for å la ledet sine arbeidsgiver til Premier League for første gang i historien – med spillerstaller nesten blottet for tidligere toppserieerfaring.

Dersom Hughton og Wagner hadde behov for eksempler på trenere som har tatt klubber opp fra Championship og holdt dem i Premier League, kan de bare se på Eddie Howe og Sean Dyche. Howes Bournemouth har ikke tatt like store steg som Burnley, men manageren i Dorset-klubben fortjener ros for å promotere en type angrepsfotball få andre klubber tør å kopiere.

Dyche’ spillestil er langt mer pragmatisk, mens resultatene har vært spektakulære. Europa League har vært en mulighet hele sesongen, og nå har Lancashire-laget til alt overmål mulighet til å fravriste Arsenal sjetteplassen. Når man ser på forskjellen mellom Gunners – og Clarets-budsjettene blir Dyche’ prestasjoner ytterligere imponerende.

Til slutt har vi trenerne for topp fire-lagene. Til tross for at de ikke egentlig har maktet å legge press på Guadiolas Manchester City, har de likevel opplevd relativ suksess. Jose Mourinho er kanskje fortsatt et stykke unna å ha et komplett Manchester United-lag, men han har jobbet kjapt. Jürgen Klopp har gjort Liverpool til en angrepsmaskin, og de kan vinne Champions League. Mauricio Pochettinos Tottenham ser ut til å klokke inn til en tredje strake topp fire-plassering, til tross for at de har spilt uten hjemmebane denne sesongen.

Fotballspaltene fokuserer altfor ofte på fiaskoene. Men, disse 10 trenerne har bevist at det er vel så mange suksesshistorier å snakke om.