Foto: Tolvtemann.com

En av Englands store klubber er i økonomiske problemer. De satset alt på opprykk tilbake til Premier League, og tapte…

Aston Villa tapte playoff-finalen for Fulham, noe som sendte Birmingham-klubben inn i finansielle vansker. Villa Park-laget var nær ved å bli satt under administrasjon denne uken, men maktet å komme til enighet med skattemyndighetene rundt en regning på £4 millioner.

Coolbet sørger for VM-feber! Sett inn 100kr og få 500kr ekstra å spille for!

Da Villa rykket ned tilbake i 2016, stod valget mellom å sette tæring etter næring eller å satse på å rykke rett tilbake til pengebingen Premier League. Klubben valgte det siste. Med fallskjermutbetalinger i ermet investerte man i både nye spillere og høye lønninger. Mest sistnevnte, egentlig.

Problemene i klubben var likevel for omfattende til at man kunne snu skuta utelukkende ved å bruke penger. Villa hadde vært på nedadgående i en årrekke i Premier League. Dette var en klubb som hadde blitt vant til å tape, og selv i the Championship kom ikke trepoengerne ofte.

Les også: Villa må bygge klubb før Premier League-retur!

Så, den katastrofale beslutningen om å ansette Roberto Di Matteo som manager. Det tok imidlertid ikke lang tid før Aston Villa måtte vedgå at de hadde gjort en feil, og inn dørene kom Steve Bruce. Selv om opprykksspesialisten evnet å løfte laget, kunne man i realiteten bare avskrive sesongen.

2017/2018 var ringrevens første hele sesong. Han valgte å sette sin lit til erfarne hoder som John Terry, Christopher Samba og Glenn Whelan – en trio med skyhøy godtgjørelse. Det samme var tilfelle med leiesoldaten Robert Snodgrass, som flyttet til Villa Park bare måneder etter overgangen til West Ham.

Enkelt sagt; pengebruken denne sesongen så høy at Villa måtte rykke opp eller belage seg på problemer. I tillegg til kostbare signeringer etter nedrykket, betaler klubben fremdeles dyrt for gammel moro. Micah Richards, for eksempel, har ett år igjen av sin nåværende kontrakt. Til tross for at 29-åringen hever en ukelønn på £35.000, anså ikke manager Bruce spilleren god nok til å spille en eneste kamp.

Det må ryddes i korridorene på Villa Park. Foto: Tolvtemann.com

Med skattefuten på nakken, redusert fallskjermutbetaling og krav om å etterleve Financial Fair Play-reglene, må klubben ta viktige veivalg. Først må man sende på dør de mange overbetalte spillerne, gjerne de som drar på årene også. Ikke overraskende ryktes Aston Villa å lytte til bud på samtlige spillere de har i stallen.

Dessverre inkluderer det talentet Jack Grealish. 22-åringen var lagets beste spiller forrige sesong, og Tottenham og Manchester United kobles begge til U21-playmakeren. Dette er en herremann som kan generere store inntekter – vi snakker beløp som kan løse Villas økonomiske utfordringer. I alle fall på kort sikt.

Selv om det garantert vil føles forsmedelig å selge en lokal helt og lagets beste spiller, er det hva Villa er nødt til å gjøre. Unge spillere fra akademiet, som James Bree, Easah Suliman, Andre Green og Keinan Davis må få lov til å ta ansvar. Det å investere i ungdommen er en forsvarlig politikk som kan føre Villa tilbake til Premier League. I tillegg til å generere viktige inntekter.

Coolbet sørger for VM-feber! Sett inn 100kr og få 500kr ekstra å spille for!