Enkelte Premier League-klubbers grådighet truer den engelske toppdivisjonens popularitet…

Spansk La Liga har blitt vunnet av Barcelona i syv av de 10 seneste sesongene. I tysk Bundesliga har Bayern München stukket av med seriemesterskapet de seks siste årene. Juventus har på sin side nettopp tatt sin syvende strake ligapokal i Serie A.

Les også: Everton og Silva trenger stabilitet!
Les også: Problemer i Chelsea!

Coolbet sørger for VM-feber! Sett inn 100kr og få 500kr ekstra å spille for!

I Premier League har vi derimot hatt gleden av å oppleve fire gullvinnere i løpet av de seneste seks sesongene, hvorav tre ulike klubber har vunnet de tre siste titlene. Etter at Alex Ferguson forsvant inn i pensjonistenes rekker, forvitret også Manchester Uniteds dominans. Serien er mer åpen en noen sinne, og det er ikke minst godt nytt for underholdningsverdien.

Ikke bare opplever vi at forskjellige lag vinner tittelen, men det er også skiftende navn som er med i gullkampen. De seneste tre sesongene har seks klubber vært med i kampen – Leicester, Arsenal, Chelsea, Spurs, Manchester City og Manchester United. Vi skal helt tilbake til 2009 for å finne sist gang en Premier League-klubb maktet å forsvare tittelen.

Årsaken til hvor jevnt det er, finner vi i pengene fra TV-rettighetene. Mens andre europeiske ligaer lar de største klubbene få klørne i de største pengene, er fordelingen i Premier League langt mer rettferdig.

Inntektene fra salg av internasjonale distribusjonsavtaler deles likt. For 2017/2018-sesongen mottok de 20 Premier League-klubbene £40.8 millioner hver – uansett om de vant serien eller rykket ned. I tillegg er hver eneste klubb garantert å vises på britisk TV minst 10 ganger, noe som gir ekstra penger i kassa. La oss heller ikke glemme de såkalte fallskjerm-utbetalingene som tilflyter lagene som degraderes. En klubb som rykker ned til the Championship vil motta £90 millioner fordelt på tre år, dersom de ikke tar steget opp i Premier League igjen i samme periode.

Det gjør at man har den jevneste toppligaen i Europa. Men, nå ønsker Arsenal, Chelsea, Liverpool. Manchester City, Manchester United og Tottenham en større del av kaka.

Les også: Bale kan hjelpe United til Premier League-gull!
Les også: Tottenham gambler skyhøyt!

Det er allerede en del av de britiske TV-inntektene som er basert på prestasjoner (vi kan bare tenke oss årsaken til hvorfor ikke Liverpool har vært en pådriver før nå nylig) og antallet TV-sendte kamper. Naturlig nok vil klubbene med flest supportere vises flest ganger, og følgelig tjene best. Resultatet blir trolig fortsatt gode tabellplasseringer, hvorpå enda større inntekter følger.

Systemet beskytter de beste og mest suksessfulle lagene. Nå kjemper ”Topp Seks” om at pengestrømmen fra salg av rettigheter til utlandet skal beregnes etter samme nøkkel – heller enn at midlene deles likt. For nå som rikdommen har nådd de store høyder, er Premier League-eliten ikke lenger villig til å dele med de mindre klubbene.

Men, de selvsamme topplagene bør vokte seg vel for hva de ber om. En av grunnene til ligaens popularitet globalt, er at det er flere overraskende resultater enn i andre serier. Ønsker vi at det skal bli enda mindre sannsynlig at en klubb som Leicester kan komme ingenstedsfra og vinne Premier League? Eller at en klubb som Tottenham kan gå fra å være middelhavsfarer til å bli fast inventar i Champions League?

De seks store ønsker selvsagt å beskytte egne interesser. Men, de bør skrive seg bak øret at det beste for alle er at Premier League blir enda mer åpen. Ikke mindre.

Coolbet sørger for VM-feber! Sett inn 100kr og få 500kr ekstra å spille for!