Manchester City
Foto: Agnieszka Mieszczak, CC

Det vakre med fotballen, er at underdogen fra tid til annen har mulighet til å vinne. Men, i en tidsalder hvor penger har blitt viktigere for å prestere, har overraskelsene kommet sjeldnere…

For den nøytrale tilskuer var det derfor en lykke å se Wigan beseire Manchester City i FA Cupen. Det var kun Citys tredje tap denne sesongen, hvorav de to øvrige nederlagene har kommet mot Liverpool og Shakhtar Donetsk i Champions League. I sistnevnte tilfelle, hadde Pep Guardiola & Co allerede vunnet gruppespillet.

Selv om Guardiola roterte laget, var det strengt tatt et sterkt mannskap han sendte på banen mot League One-klubben Wigan. Startelleveren inkluderte blant annet historiens dyreste, defensive duo, mens vi fant David Silva, Leroy Sane og Sergio Agüero lenger frem på banen. For all del; Pep hadde lyst til å vinne fire titler denne sesongen, i form av Premier League, FA Cup, Ligacup og Champions League. Det hadde i så fall vært en prestasjon ingen andre engelske fotballag har gjort før dem.

Som man kan forvente av et lag på 3. nivå, som møter fryktinngytende motstand, hadde Wigan behov for litt flaks for å sikre seg avansement. Og Fru Fortuna stod The Latic bi spesielt ved to anledninger. Citys Fabian Delph ble sendt i dusjen med rødt kort, mens Kyle Walker begikk en feil som ga Wigan-spissen Will Grigg muligheten til å sette inn det avgjørende 1-0-målet.

Når the Citizens er ute av turneringen, er det et vidåpent spørsmål hvem som stikker av med FA Cup-troféet. Manchester United har Brighton på hjemmebane i kvartfinalen, og er hårfine favoritter til å vinne turneringen. Spurs er ikke langt bak hva angår odds, men Tottenham må gjøre av med Rochdale i omspillskampen hjemme på Wembley, før de møter enten Swansea eller Sheffield Wednesday. Deretter kan hvittrøyene eventuelt ha fordelen av “hjemmebane” i semifinalene.

Hvordan Manchester Citys sjokktap vil påvirke laget er vel så spennende. I kjølvannet av tapet for Shakhtar, gikk Pep & Co 10 kamper uten tap. Nederlaget for Liverpool ble etterfulgt av 17 kamper uten å smake tap – en kamprekke som fikk sitt endelikt mandag kveld.

Det er slik sett lite trolig at Citys selvtillit vil bli ødelagt av Wigan-fiaskoen – spesielt siden de etter alle solemerker hadde gått seirende ut med Delph på banen. Med 16 poeng ned til nærmeste utfordrer i Premier League, kan Etihad-klubben koste på seg 5-6 tap og likevel vinne tittelen. En dramatisk formsvikt vil derfor ikke holde City fra å løfte ligapokalen når vi leser mai av kalenderen.

Ligacup og Champions League er derimot andre boller. Måten City tapte for Wigan på, kan potensielt være negativt for cupturneringene, dersom ting ikke skulle forløpe etter planen i kampene.

Hva som også kan vise seg utslagsgivende, er hva som skjer i etterkant av Wigan-kampen. Agüero havnet i klammeri med en supporter, og Guardiola kranglet med både dommeren og Wigan-trener Paul Cook. Begge kan forvente reaksjoner fra det engelske Fotballforbundet, og risikerer følgelig å være utestengt før søndagens Ligacup-finale mot Arsenal.

Drømmen om fire titler er kanskje over, men City kan fremdeles sikre seg hva som er en imponerende Trippel. Likevel fremstår det som mindre sannsynlig enn bare for et par dager siden. For i mellomtiden har Pep Guardiolas gutter bevist at de kun er mennesker de også.