Kjernen i VAR-debatten handler om hva du liker best ved å se på fotball…

For enkelte er det nøkkelsituasjoner og det endelige utfallet som er viktig. De ønsker ikke at et lag skal gå glipp av seieren bare på grunn av en dommerfeil. VAR representerer i så måte en teknologi som potensielt kan luke ut gale avgjørelser, og forhåpentligvis kan sikre at det rette laget alltid vinner.

For andre igjen er fotball forbundet med følelser. De lever for dramaet og romantikken som fotballen skaper, og bryr seg mindre om detaljer som riktig og galt. De samme ønsker ikke at opplevelsen sabotert av flere minutter lange pauser, hvor dommeren ser TV-repriser om igjen før han bestemmer seg for å godkjenne eller annullere en scoring.

Coolbet sørger for VM-feber! Sett inn 100kr og få 500kr ekstra å spille for!

Og dette er en debatt som vil rase så lenge VAR fortsetter å være en del av fotballen. Måten de rådende fotballmyndighetene har implementert nyvinningen på – høyst entusiastisk, om du måtte være i tvil – har VAR kommet for å bli.

Selv om teknologien skulle bli så god, at repriser og dertil hørende avgjørelser kan tas umiddelbart, vil det fremdeles være de som er mot endringene.

For det er sistnevnte som kan huske den uhemmede gleden på fjesene til målscorere, hvor de nå oftere ser avmålte og bekymrede ansiktstrekk. Der det tidligere var ren ekstase, er øyeblikket nå preget av vissheten om at situasjonen vil bli studert på VAR. Ikke til å undre seg over at feiringen blir amputert i takt med byråkratenes inntogsmarsj.

Det har vært mange straffespark i sommerens VM. Det er logisk når du har et dommerlag som konstant er på utkikk etter noe kampdommeren har gått glipp av. Resultatet er som det må bli; laget som tilkjennes straffespark har mindre grunn til å angripe og score i ordinært spill, hvis de konverterer fra krittmerket.

Med tiden vil forsvarsspillere skjønne at de må være forsiktige inne i straffefeltet – noe som i sin tur vil redusere antallet straffespark. Samtidig vil det øke angripernes muligheter for å score. Så får vi håpe at de VAR-ansvarlige lærer av sine feil. For til tross for teknologien, foretas det fremdeles feil.

Hvor er eksempelvis den konsekvente dømmingen når Tunisia får straffespark idet en forsvarsspiller uforvarende veiver armen i fjeset på en angriper – men, det er ikke straffe når Harry Kane med overlegg brytes ned i bakken inne i sekstenmeteren?

Og hvordan kunne man forvente at Danmarks Yussuf Poulsen skulle få venstrearmen ut av veien da det kom en knallhard heading fra kloss hold? VAR kjører situasjonene i sakte film, men ute på banen går spillet i et forrykende tempo. Hva som tilsynelatende er overlagt i slow motion, er åpenbart hendige uhell når det skjer.

VAR har ikke ruinert VM-opplevelsen fullstendig, slik enkelte spådde. Men, det har endret turneringen. Teknologien er ikke perfekt, selv om det var ankepunktet mot dommerne tidligere. Dét bør fikses snarest.

Coolbet sørger for VM-feber! Sett inn 100kr og få 500kr ekstra å spille for!