England

Hvorfor ta seg bryet med å bygge en ny, nasjonal storstue hvis man bare skal selge få år senere?

Det er spørsmålet det engelske Fotballforbundet bør stille seg, nå som de har mottatt et bud på ikoniske Wembley Stadium. Budgiveren er Jacksonville Jaguars-eier Shahid Khan, og pengene som er lagt på bordet skal være i størrelsesorden £800-900 millioner.

Da FA rev gamle Wembley tilbake i 2003 og begynte byggingen av den nåværende arenaen var det ikke mangel på debatt rundt planene. Hadde engelsk fotball virkelig behov for et nytt anlegg, måtte det på død og liv være Wembley eller i London?

Mens nye Wembley ble bygd rullet den engelske fotballen ufortrødent videre. Det engelske landslaget spilte kampene på en rekke arenaer rundt om i fotballriket. Det ga mange en kjærkommen mulighet til å se nasjonens beste, uten å måtte reise inn til London.

Cup-finalene ble spilt på Cardiffs Principality Stadium. Årene uten Wembley beviste at fotballen klarte seg godt likevel. Og dersom man på død og liv trengte et nasjonalt anlegg, ville et mer ”demokratisk” plassert anlegg være å foretrekke.

En arena i eksempelvis Birmingham ville vært langt billigere. Mens Wembley var planlagt å koste £458 millioner, endte prislappen til slutt på snertne £827 millioner. Noen som snakket om Stortingets byggeskandale?

Det ryktes at FA følger nedbetalingsplanen, og at forbundet er gjeldfrie innen 2024. De har vært i stand til å betale ned kjapt ved å spille hver eneste internasjonale hjemmekamp på Wembley, i tillegg til semifinaler i FA Cupen. Sistnevnte har tradisjonelt gått av stabelen på nøytrale arenaer rundt om i landet. Billettprisene har blitt skrudd i været for eksempelvis FA Cup-finalen, et arrangement FA vet vil bli utsolgt uansett.

Etter å ha fått fansen til å betale for egen inkompetanse da de skulle bygge Wembley, vurderer nå det samme forbundet å selge hele arenaen. Argumentet er at de kan investere pengene i breddefotballen. De høye herrer kan da knapt bli overrasket over at idéen møter skepsis fra den gjense fotballsupporter. Det er sistnevnte gruppe som har blitt vant til at organisasjonen roter til alt de tar i.

Skulle de ha behov for en påminnelse: FA bygde Wembley fordi den originale arenaen var den mest kjente i verden. Det finnes en rekke land som ikke har en egen nasjonal arena, men det var altså argumentet de brukte. Wembley – eller snarere idéen om Wembley – er spesiell. Det er et stadion med historisk verdi – ikke bare for et land som betalte så vidt mye for å bygge det – men også målt i markedsverdi.

Fotballspillere drømmer om å spille på gressmatta, og rockestjerner ønsker å spille gitar på scenen der. Boksere slår seg frem til mesterbelter i midtsirkelen, mens eiere av NFL-lag nå drømmer om å gjøre seg enda rikere på en nasjonal liga med global appell.

Den engelske fotballforbundet bør stole på sin opprinnelige visjon, og dermed avslå budet. For FA skylder alle i England – uavhengig av om det er snakk om betalende fans eller skattebetalere – å beholde Wembley i nasjonalt eie.