Roy Hodgson
Foto: Nick, CC

I en sesong hvor Pep Guardiolas Manchester City spiller motstanderne av banen på ukentlig basis, er det lett å overse andre treneres prestasjoner…

Det kan være vrient å skulle måle trenere opp mot hverandre. Det er tross alt ulike klubber vi snakker om, med vidt forskjellige forutsetninger. Manchester City troner kanskje øverst i Premier League, men gjør Guardiola en bedre jobb enn eksempelvis Burnleys Sean Dyche? Begge trenerne evner å få maksimalt ut av spillermateriellet de har til rådighet, og en plass blant de seks beste for the Clarets er vel så imponerende som Manchester Citys oppvisninger i Premier League og Champions League.

Hvis man skulle delt ut prisen for ”Årets Trener” allerede nå, hadde selvsagt både Guardiola og Dyche vært naturlige kandidater. Det samme med en veteran som kjemper i motsatt ende av tabellen. For Roy Hodgsons prestasjoner som Crystal Palace-trener har vært oppsiktsvekkende gode.

Da Hodgson tok tømmene på Selhurst Park, hadde Croydon-klubben allerede tapt fire ligakamper under Frank de Boer. Palace hadde så en tøff terminliste med bortekamper mot både City og Manchester United, noe som førte til syv tap. Ikke overraskende satte the Eagles rekord; den verste starten på en sesong i engelsk fotball. Èn ting var alle tapene. Noe ganske annet var at laget heller ikke hadde evnet å score et eneste mål.

Det å snu en så vidt skakkjørt skute er litt av en prestasjon. Spesielt siden London-laget også kjempet mot nedrykk forrige sesong. Når en klubb blir vant til å tape, får treneren en formidabel jobb med å få det mentale på rett spor.

Nå som Crystal Palace har gått syv kamper uten tap, er det rimelig å hevde at Hodgson har gjort nettopp dét. Laget virket fortapt i bunnen av Premier League, men ligger nå på 14. plass og er kun fem små poeng unna øvre halvdel.

Formoppsvinget har kommet til tross for det faktum at Palace’ eneste friskmeldte spiss, Christian Benteke, har vært i elendig form. Belgieren stod uten nettkjenning før 3-0 seieren over Leicester. Dersom Benteke har funnet frem scoringsstøvlene, kan Hodgson & Co plutselig skyte fart.

Den forhenværende Viking-treneren er ikke ansett som en overlevelsesspesialist på samme måte som Sam Allardyce. Enkelt fortalt, fordi han har en langt mer variert karriere å vise til, og suksess i utenlandske klubber. Men, Hodgson har nå reddet tre Premier League-lag fra degradering, med Fulham og West Bromwich som de to øvrige prosjektene.

Etter at Hodgsons omdømme nådde et bunnivå med tapet for Island i Europamesterskapet 2016, har hans egen CV fått en kjærkommen overhaling. Den tidligere landslagstreneren er kanskje 70 år, men han har fremdeles evnen til å overraske.